Přehlídka TADY VARY nabízí šestnáct zajímavých filmů

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary byl přesunut kvůli koronavirové pandemii na příští rok, ale filmoví fanoušci o zajímavé snímky, původně plánované pro uvedení v letošním festivalovém programu, nepřijdou. Organizátoři karlovarského festivalu šestnáct vesměs zbrusu nových filmů z celého světa uvedou ve dnech od 3. do 11. července pod názvem Tady Vary v uceleném bloku, včetně doprovodných odborných úvodů přenášených on-line současně do všech kinosálů. Všechno špatné je tedy nakonec na něco dobré - MFF Karlovy Vary se alespoň takto dostane do 96 kin po celém Česku, včetně čtyř kin ostravských. Promítat se filmy budou vždy ve stejný den a ve stejnou hodinu v kině Luna, v Minikině, v kině Art a v novém kině Etáž, které vzniklo v Dolní oblasti Vítkovice.

Přehlídku Tady Vary zahajuje v pátek 3.července s originálním humorem vyprávěný příběh šestnáctileté Milly a jejích blízkých - Než skončí léto. Australský film režisérky Shannon Murphy má v českých kinech oficiální premiéru 9.července, přesto jeho kvality můžete ocenit už tento pátek. Dodejme, že snímek získal na loňském MFF v Benátkách několik ocenění a herec Toby Wallace Cenu Marcella Mastroianniho. O prázdninách uvede film Minikino ještě 14. 17. a 26.července a pak také 6., 15. a 19.srpna. V kině Art je na programu 14. a 17.července.

V sobotu přehlídka Tady Vary nabízí íránské filmové drama režiséra Massouda Bakhshiho - Jalda, noc odpuštění. Film, který zvítězil na letošním filmovém festivalu Sundance, vznikl na motivy skutečných událostí a přináší příběh mladičké Maryam, která je odsouzena k trestu smrti za vraždu manžela. Druhým sobotním představením je Luxor, egyptsko-britský snímek režisérky Zeiny Durra. Hlavní hrdinkou je britská lékařka Hana, která se po letech vrací do starověkého města Luxoru.

Na neděli 5.července je připraveno brisko-americké drama Mogul Mauglí, jehož režisérem je Bassam Tariq. Večerní program je věnován dánskému krimi thrilleru Jsme jedné krve, který měl světovou premiéru na konci letošního května. Film režisérky Jeanette Nordahl zaujal i na letošním Berlinale.

(zh)

 

Příbuzné články