Přehlídka TADY VARY pokračuje až do soboty

Druhým týdnem pokračuje v 96 kinech Česka - včetně čtyř kin v Ostravě - filmová přehlídka Tady Vary. Díky organizátorům letos odloženého Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary mohou filmoví fanoušci shlédnout zajímavé snímky, původně plánované pro uvedení v letošním festivalovém programu.

Po pětici filmů minulého víkendu se můžeme až do soboty postupně těšit na jedenáct snímků, z toho na čtyři dokumenty.

V kině Luna, v Minikině, v kině Art a v novém kině Etáž, které vzniklo v Dolní oblasti Vítkovice, nás v pondělí 6.července čeká nejprve od 17 hodin pozoruhodný dokument polského tvůrce Gregoryho Monroa - Kubrick o Kubrickovi, který nabídne originální potrét jednoho z nejoriginálnějších velikánů filmového umění. Večer je pak na programu chilské drama Ema, které natočil režisér Pablo Larrain a byl s ním loni nominován na hlavní cenu benátského filmového festivalu. Snímek je filmovou distribucí prezentován jako "nebezpečně smyslný, vzdorně emancipovaný i poutavě taneční".

I v dalších dnech karlovarská přehlídka nabídne vesměs letošní novinky z několika světadílů. Jediným zástupcem české kinematografie je ve středu od 17 hodin dokument Šimona Šafránka, který v něm představuje Miro Žbirku, muzikanta naprosto oddaného hudbě. Pod titulem Meky má film na přehlídce předpremiéru, do distribuce jde v českých kinech ve čtvrtek 9.července. V kinech Luna, Art i v Minikině bude uváděn o prázdninách v červenci i v srpnu.

Z dalších snímků určitě stojí za vidění italsko-švýcarské Zlovolné historky z předměstí. Sžíravá vize zkaženého lidství získala na Filmovém festivalu Berlinale Stříbrného medvěda za nejlepší scénář, jehož autory jsou (zároveň i režisérská dvojice) Damiano a Fabio D'Innocenzovi. Film je na programu v úterý večer.

Jako poetickou komedii vyprávějící o "síle nečekaného přátelství, plachých romancích a bolestivých ranách" můžeme představit jeden z mála přehlídkových filmů veseloherního žánru - Na palubu! Jeho režisérem je Gillaume Brac a uveden bude ve čtvrtek 9.července.

Z mexicko-španělské produkce je film Bez zvláštních znamení. Natočil ho režisérka a filmová producentka Fernanda Valadez. Mysteriózní thriller o násilím zmítaném Mexiku získal na letošním prestižním filmovém festivalu Sundance Cenu diváků a také zvláštní cenu poroty pro světový hraný film za nejlepší scénář. Uveden bude předposlední den přehlídky, v pátek 10.července večer.

Celý program přehlídky najdete nejen v nabídce kin (včetně kin v Ostravě, Havířově, Frýdku-Místku a dalších), ale také na stránkách prezentujících Tady Vary.

(zh)

 

Příbuzné články