Ostravská osada Bedřiška pořádá během léta pravidelný víkendový program i komunitní festival

Obyvatelé známé osady Bedřiška v Mariánských Horách a Hulvákách chystají druhý ročník komunitního festivalu Barvy Bedřišky. V pátek 14. srpna zaplní ulice osady akrobati, lidoví řemeslníci či hudebníci. Od července do září navíc místní pořádají pravidelnou víkendovou kavárnu se známými hosty.

Letní akce v osadě Bedřiška už se pomalu stávají tradicí. I letos se místní obyvatelé a přespolní návštěvníci dočkají rozsáhlé sousedské slavnosti, kde nebude chybět třeba známé novocirkusové těleso Cirkus trochu jinak, žilinský rapper FVCK_KVLT, místní hudebníci ze sousedství, autorské čtení anebo lidoví řemeslníci s ukázkou svých dovedností. Jednodenní komunitní festival Barvy Bedřišky začíná v pátek 14. srpna ve 12 hodin.

„Zatímco velké kulturní akce se letos spíše ruší, menší komunitní akce mají zelenou. Bude tomu tak letos i v naší osadě, kde jsme se spolu se sousedy rozhodli uspořádat další ročník festivalu Barvy Bedřišky. Cílem akce je podpořit jedinečnou ostravskou komunitu a její boj za právo na důstojné bydlení,“ popisuje členka pořadatelského týmu Eva Lehotská.

Kromě hudby, divadla či ukázek starých řemesel nabídne festivalový program taky diskuze na aktuální společenská témata s odborníky a zástupci různých iniciativ napříč ČR. Například debaty o tom, co může společnost dělat pro zachování lokálních komunit, se účastní i obyvatelé pražského sídliště Písnice, kteří řeší spory o své domovy s majiteli nemovitostí už od roku 2003.

Obyvatelé Bedřišky kromě jednodenního festivalu pořádají taky letní víkendovou kavárnu, kterou v průběhu července, srpna a září navštíví například horolezec Leopold Sulovský, ředitelka Muzea romské kultury v Brně Jana Horváthová, historik Martin Jemelka nebo publicistka Hana Halfarová.

Večer 17. července se navíc Bedřiška účastní debaty v ostravské galerii PLATO, kde režisér Janek Rous uvede premiéru dokumentárního filmu Osada Bedřiška. Diskuse s obyvateli začíná v 19 hodin, projekce snímku pak o hodinu později.

http://bedriskaprezije.cz
FB @ostravskabedriska

Příbuzné články