Fotografické akty ve Fiducii

Až do konce srpna můžete navštěvovat ve Fotografické galerii Fiducia výstavu fotografií Dušana Šimánka s všeříkajícím názvem Akty. Pořadatelé k výstavě mimo jiné uvádí: „Fotograf Dušan Šimánek (narozen 1947) stojí jakoby na rozhraní mezi tím, co se u nás považuje za uměleckou fotografii a tzv. umění používající médium fotografie. Věnuje se rovněž reklamní a módní fotografii. Jeho volná tvorba je pozoruhodná a jeho práce jsou zastoupeny v důležitých zahraničních sbírkách jako například Centre Pompidou v Paříži či JCA v Tokiu.
Dušan Šimánek již ve Fotografické galerii Fiducia vystavoval v roce 2011 soubor Okna, kde - stejně jako v asi nejznámějším cyklu Ticho - jsme mohli vidět autorův zájem o abstraktní obrazy vytržené z okolní reality.

Série nepříliš známých černobílých aktů z konce 90. let 20.století je naprosto precizní ukázkou práce s fotografii, její schopnosti v zprostředkování reality jsou vytěženy na maximum. Na fotografiích tělo hraje roli nositele krásy, asociační ikony či přímo odkazu k výtvarnému umění.“ (hav)

Příbuzné články