Do kina nezapomeňte roušku!

Od poloviny července epidemiologové znovu přitvrdili a tak nezbývá než si k návštěvě filmového představení brát do kina roušku. Zatím se naštěstí hraje a tak můžeme jako tip nabídnout například program úterního filmového klubu ostravského Minikina.

V příštích prázdninových týdnech se v něm budou střídat dokumenty s hranými filmy. Nejbližším klubovým představením bude 28.července rumunský film Kanáři. Jedná se o poslední dílo úspěšného režiséra Cornelia Porumboiu (autor 12:08 Na východ od Bukurešti, Policejní, adj.).

Zajímavý snímek, který má v Česku premiéru poslední červencový čtvrtek, uvede filmový klub Minikina 4.srpna. Film Alice Winocour nese název Proxima a je psychologickým příběhem astronautky Sarah (v podání Evy Green) chystající se na roční pobyt na oběžné dráze okolo Země. Od loňského roku stačil posbírat několik ocenění - například Mezinárodní cenu kritiků na MFF v Torontu nebo Zvláštní cenu poroty MFF v San Sebastianu pro hlavní ženskou herečku).

Zbývající klubové úterky budou patřit dokumentům. Letošní italský snímek Tajemní impresionisté představí mimo jiné i mnohá veřejnosti nepřístupná díla slavných i méně známých impresionistů, která jsou ukryta v soukromých sbírkách. Film Daniele Piniho bude v Minikině k vidění 11.srpna, o den dřívě jej nabídne ve svém programu v rámci cyklu Umění na plátně kino Art v Domě kultury města Ostravy a 3.srpna kino Luna.

Pozoruhodný dokument bulharského režiséra Andreje Pacunova natočený v mezinárodní koprodukci - Christo: Chůze po vodě - bude na programu třetí srpnové úterý. Představí konceptuálního umělce známého jako Christo, který vytvořil své instalace na mnoha známých místech po celém světě. Filmovými příznivci velmi dobře příjímaný film bulharského dokumentaristy je nejen o projektu Plovoucí mola, ale také umožní divákovi pohled do života a tvorby muže, který nejednou ohromil svými tvůrčími nápady. Mimochodem, tento film uvede Minikino už 27.července.

Poslední srpnové klubové představení je na programu 25.srpna. Letošní film českého dokumentaristy Erika Knopa nese název Na krev a je věnován především osmé generaci slavného loutkářského rodu Kopeckých - Rosti a Vítka Novákových.

(zh)

 

Příbuzné články