Do Olomouce na barokní slavnosti

Převážně hudební festival Olomoucké barokní slavnosti se letos uskuteční již po osmé. Konat se bude od 4. srpna až do 9. září a vstup na jednotlivé akce bude zdarma. Informace najdete na www.baroknislavnosti.cz. Pořadatelé uvádí, že slavnosti se letos dramaturgicky změnily a přinesou spíše koncerty. Dalšími letošními změnami je čas konání a pestrost míst konání koncertů. Festival tak chce oživit nejen barokní skvosty, které město Olomouc nabízí.

Festival bude zahájen v úterý 4. srpna v 19 hodin koncertem Clara Schumann v Kapli Božího Těla (Univerzitní centrum UPOL). Jak už samotný název koncertu napovídá, půjde o výběr z děl romantické skladatelky a klavíristky Clary Schumannové. Ta ve své době patřila mezi nadané klavíristy a skladatele, sama už od dětství vystupovala jako zázračné dítě. Původně Clara Wiecková se později provdala za skladatele Roberta Schumanna. Posluchači se mohou těšit na interpretaci její hudby v podání klavíristky Petry Matějové, která je za doprovodu souboru Musica Florea (umělecký vedoucí Marek Štryncl) zahraje na originální klavír z poloviny 19. století.

Ojedinělý projekt nazvaný Conventus Quatuor se odehraje ve čtvrtek 6. srpna v 19 hodin v reprezentačním sále v Arcibiskupském paláci. Název lze přeložit jako “setkání čtyř”. V tomto případě se jedná o setkání 4 zemí, 4 autorů, 4 souborů. Účastníci tohoto projektu jsou soubory ze zemí Visegradu, které se specializují na interpretaci staré hudby. Jedná se o soubory: Arte dei Suonatori (PL), Solamente Naturali (SK), Sonatores Pannoniae (HU). Na koncertě zazní hudba především z období klasicismu a představí reprezentativní autory a jejich skladby jednotlivých zemí, konkrétně: Alajos Czibulka, Antonín Rejcha, Franciszek Lessel a Anton Zimmermann. Hudební nastudování se zhostila houslistka Veronika Mannová.

Dvě kantáty Johanna Sebastiana Bacha zazní v neděli 16.8. od 15 hodin v kostele Panny Marie Sněžné v podání souboru Czech Ensemble Baroque (umělecký vedoucí a dirigent Roman Válek) a frekventantů Letní školy barokní hudby. Obě zvukomalebná “hudební dramata”, světská kantáta Glückwünschkantate zum Geburtstag der Königin, BWV 214 a duchovní kantáta „Wachet auf, ruft uns die Stimme“, BWV140 přinesou mistrně propracované recitativy a arie s jedinečnou fantazií a technickou vytříbeností.

Mottem koncertu Smrt královny je Dusíkovo melodramatické zhudebnění událostí okolo smrti francouzské královny Marie Antoinetty. Dramaturgicky se tento koncert opírá o znamenité české skladatele působící v 18. století ve Francii. Díla zcela neznámého Josefa Kohout a dále Antonína Rejchy a Jana Ladislava Dusíka přednese Jaroslav Tůma (pianoforte) a mezzosopranistka Dagmar Šašková. Koncert proběhne v pátek 21.8. od 19 hodin ve Freskovém sále ZŠ Komenium.

Závěr letošního festivalu bude patřit oslavám Sloupu Nejsvětější Trojice, jedinečné památce UNESCO, od jehož zapsání tento rok uběhne již 25 let. V podání souboru Musica figuralis (umělecký vedoucí Marek Čermák) zazní dokonce světové premiéry skladeb olomouckého barokního skladatele Antona Neumana, mj. Missa Sanctissimae Trinitatis. Vyslechnout si je můžete 9.9. od 19 hodin v kostele sv. Mořice. (hav, kudyznudy.cz)

Příbuzné články