Setkávání s velikány výtvarného umění pokračuje

Také v srpnu pokračuje v kině Art ostravského domu kultury pondělní cyklus dokumentárních filmů Umění na plátně věnovaných velikánům výtvarného umění. Představí čtyři díla, která vznikla v období posledních dvaceti měsíců a v Česku měla premiéru letos v létě.

Nejbližší pondělí, 10.srpna, je na programu italský snímek Daniele Piniho Tajemní impresionisté. Jeho tvůrce v něm hledá odpovědi na otázky jaké například impresionisté používali techniky, barvy a světlo při zachycování reality či jak je možné, že se z těchto léta zatracovaných malířů stali posléze a navíc ve velmi krátké době oslavovaní umělci a z jejich obrazů vyhledávané skvosty. Film nabídne i mnohá jejich díla, která nenajdete ve světových galeriích, protože jsou veřejnosti skryta v soukromých sbírkách. A jde nejen o obrazy nejslavnějších impresionistů jakými jsou například Manet, Monet nebo Cézanne, ale i méně známých tvůrců jako Caillebotte nebo Morisot.

O týden později, 17.srpna se setkáme s příběhem jedné z neznámějších a nejslavnějších malířek - Fridy Kahlo. Mexická malířka, vlastním jménem Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, žila v letech 1907 až 1954. Malovala ve stylu původní mexické kultury, kterou mísila s prvky realismu, symbolismu a surrealismu. Byla ženou mexického malíře Diega Rivery a milenkou komunistického revolucionáře Lva Trockého. Vytvořila 143 maleb, 55 z nich jsou autoportréty. Dokument Frida Viva la Vida natočil Ital Giovanni Troilo.

Dokument Gauguin: Nebezpečný život, doprovázený záznamem soukromé prohlídky výstavy jeho portrétů v Národní galerii v Londýně s názvem The Credit Suisse Exhibition bude na programu v pondělí 24.srpna. Tento záznam byl natočen výhradně pro uvedení v kinech. Režisérkou celého projektu nazvaného Gauguin z Národní galerie v Londýně, jehož dokumentární část byla natáčena na Tahiti, je Patricia Wheatley.

Známý britský dokumentarista věnující se výtvarnému umění - David Bickerstaff - je autorem dalšího z filmů o Van Goghovi. Jmenuje se Van Gogh & Japonsko a zaměří naši pozornost na umělcův obdiv k japonské kultuře a Japonsku, které sice nikdy nenavštívil, ale měl k němu silný vztah. Film je na programu poslední den prázdnin, v pondělí 31.srpna.

(zh)

Příbuzné články