Svatováclavský hudební festival je letos věnován Beethovenovi

Tradičně velkolepou hudební přehlídku nabídne ve dnech od čtvrtku 3. až do pondělí 28. září již 17. ročník Svatováclavského hudebního festivalu. Největší festival duchovní a tzv. staré hudby v ČR letos pořádá 29 koncertů v kostelích celého Moravskoslezského kraje, z toho 15 z nich se uskuteční v Ostravě. Letošní ročník bude věnován oslavám hudebního génia Ludwiga van Beethovena.

Moravskoslezskou metropoli rozezní hned devět jeho špičkově provedených skladeb v mnoha různých podobách – od klavírního či houslového recitálu nás přenesou komorní soubory až po rozsáhlá díla s orchestrem, sborem a sólisty.

Festivalová přehlídka bude zahájena i letos monumentálním dílem, a to jediným Beethovenovým oratoriem Kristus na hoře Olivetské. Skvělý hudební zážitek slibuje také provedení Beethovenova Septetu Es dur společně se Schubertovým Oktetem F dur. Mistrovská díla dvou velikánů zazní v podání předních českých interpretů včetně sólistů České filharmonie. Beethovenův Septet vznikal souběžně s jeho první symfonií a během krátké doby se stal jedním z jeho nejúspěšnějších a nejoblíbenějších děl pro „velké komorní obsazení“. Na jeho interprety jsou kladeny vysoké interpretační nároky, a to jak pro jednotlivce, tak technicky pro utvoření ansámblu, kdy se musí sejít špičkoví hráči jednotlivých nástrojových skupin. Svojí délkou 40 minut se velice blíží serenádě, podobně jako následující Schubertův Oktet (60 minut), který byl komponován na zakázku právě jako protiváha k Beethovenovu opusu a je tedy i podobně strukturně vystavěn. Program zazní nejen v Ostravě, ale bude jím i slavnostně otevřen rekonstruovaný zámek Nová Horka u Studénky. Těšit se můžete na Bennewitzovo kvarteto & Petra Riese (kontrabas), Igora Františáka (klarinet), Ondřeje Vrabce (lesní roh) a Martina Petráka (fagot) – sobota 26. 9. 2020, 18:00, Ostrava-Zábřeh – Kostel Svatého Ducha.

Další informace najdete na stránkách pořadatelů. (hav)

Příbuzné články