Derniéra Divadelníka v Komorní scéně Aréna

V Komorní scéně Aréna se 13. září rozloučíme s Bernhardovým Divadelníkem. „Theatermachera“ Bruscona láteřícího na rakouské pokrytectví hraje v ostravské inscenaci strhující Marek Cisovský. Divadelníkovi v Aréně dodal expresivní stylizaci inscenační tým vedený André Hübner-Ochodlem.

Autorem hry je rakouský rodák Thomas Bernhard známý svými divadelními provokacemi. „Zejména kritizoval, že se Rakušané nevyrovnali se svou nacistickou minulostí, vysmíval se však i sociálně demokratickým vládám, sociálnímu státu a žádný soucit neměl ani s katolickou církví,“ napsal o Bernhardovi dramaturg Tomáš Vůjtek.

Předobrazem zneuznaného divadelníka, terorizující své blízké, byl Thomasu Bernhadovi jeho excentrický dědeček. „Rolí Bruscona chrlícího uštěpačné monology oslavil v lednu 2019 Marek Cisovský 25 let svého působení v souboru Komorní scény Aréna,“ říká umělecký šéf divadla Ivan Krejčí. Divadelník je tak hlavně herecký koncert Marka Cisovského, při kterém mu zdatně nahrávají Jan Chudý, Vojtěch Lipina, Dana Fialková a Anna Polcrová. A proč by měli podle něj diváci Divadelníka ještě vidět? „Myslím, že se zasmějí a možná se jim přes Brusconův úporný fanatismus dostane hlubšího poznání i sebe sama,“ říká Marek Cisovský.

Režisér a scénograf André Hübner-Ochodlo zaplnil prostor scény prakticky až do hlediště naturalistickými kulisami, připomínajícími jatka. Těmi při vstupu do sálu musí projít dokonce i diváci. Podle něj je Divadelník něco jako povinná četba („lekturą obowiazkową“) pro všechny, kteří mají rádi divadlo.

Milovníci divadla by tak měli Divadelníka rozhodně ještě v neděli 13. září stihnout. Potvrzuje to i kritika Jiřího P. Kříže, který dal inscenaci ve svém hodnocení 95 %.

Příbuzné články