Filmové setkání se Zuzanou Růžičkovou

Výjimečnou muzikantku a hudební pedagožku přibližuje americko-český filmový dokument Zuzana Růžičková: Hudba znamená život. Uvede jej v úterý 22.září od 20 hodin ostravské Minikino.

O Zuzaně Růžičkové se vždy mluvilo jako o skvělé klavíristce, cembalistce a hudební pedagožce, která mimo jiné jako první na světě nahrála kompletní tvorbu Johanna Sebastiana Bacha pro klávesové nástroje. Dlouhá léta byla sólistkou České filharmonie a získala také mnoho významných ocenění a vyznamenání doma i v zahraničí. Zemřela před třemi roky, ve věku devadesáti let.

Dokument režisérské dvojice Petera a Harriet Getzelsových sleduje životní i umělecké osudy Zuzany Růžičkové v kontextu historického vývoje střední Evropy od meziválečných let dvacátého století až do století jedenadvacátého. Jako dospívající židovská dívka poznala hrůzy nacistických koncentračních táborů a po válce pak dokázala zúročit díky své nesmírné pracovitosti svůj mimořádný talent.

Minikino uvádí ve stejný den odpoledne další dokument přibližující velkou osobnost světového umění - Leonardo da Vinci: Génius v Miláně. Snímek italských tvůrců Lucyho Luciniho a Kika Malaspiny zprostředkovává unikátní výstavu díla Leonarda da Vinciho, která se uskutečnila při příležitosti světové výstavy EXPO 2015 v Miláně. O den později, ve středu 23.září, můžete v Minikině shlédnout dokument Giovanniho Trolla - Frida Viva la Vida. Seznamuje s příběhem slavné mexické malířky Fridy Kahlo, která se pro mnoho jejích obdivovatelů stala ikonou nezávislosti a ženství. Film Minikino znovu uvede v úterý 29.září.

(zh)

 

 

Příbuzné články