Dvanáctý ročník Ostrava Kamera Oko začíná už v sobotu

Mezinárodní kameramanský festival Ostrava Kamera Oko letos probíhá v několika vícedenních blocích. První z nich se uskuteční už tento víkend 26. a 27. září v ostravském kině Etáž. Nabídne letní kino, ochutnávku japonské kuchyně nebo závěrečný díl sovětského eposu DAU. Plánovaný audiovizuální program v galerii PLATO se – vzhledem k mimořádným opatřením vlády – přesunul z pátku na neurčito.

„Nutnost udělat toto rozhodnutí nás velmi mrzí a žádáme tímto diváky o pochopení. Celou akci bychom rádi přesunuli na vhodnější dobu a skutečně ji realizovali v plném znění tak, jak byla naplánována,“ komentuje změny ředitelka festivalu Gabriela Knýblová. Dodává, že určit náhradní termín je vzhledem k nejisté situaci prozatím nemožné.

Další program prvního festivalového bloku, který proběhne už tento víkend, však zůstává beze změny. V nově otevřeném kině Etáž v Dolní oblasti Vítkovice diváci v rámci hlavní soutěžní sekce nazývané Oficiální výběr uvidí celkem třináct snímků různé stopáže – od krátkometrážních až po celovečerní. Prostor dostanou především tvůrci, kteří na festivalu byli prezentováni už v minulosti, například Radu Jude, Santiago Racaj či Kleber Mendonça Filho. Dramaturg Jakub Felcman z jejich nových i starších děl vytvořil vlastní kurátorské celky, které v rámci Oficiálního výběru, spolu se svými hosty z řad filmových odborníků, uvede a okomentuje.

V sobotu večer si přijdou na své milovníci japonské kinematografie a kuchyně. V rámci letního kina v areálu Dolu Hlubina proběhne v Česku zcela ojedinělá projekce nového japonského snímku Kontora, který zvítězil na konci loňského roku na Mezinárodním filmovém festivalu v Tallinnu. Součástí večera pak bude ochutnávka tradiční japonské kuchyně pod taktovkou restaurace Tsurī.

V neděli Ostrava Kamera Oko zprostředkuje svým divákům extrémní filmařský zážitek v podobě šestihodinového filmu ruského režiséra Ilji Khrzhanovskeho a německého kameramana Jürgena Jürgese DAU. Degenerace. Finální 13. díl eposu DAU neotřele simulujícího socialistickou diktaturu v Sovětském svazu nabízí silný autentický zážitek stylizované “reality-show” pro odvážné.

Pro odlišnou podobu letošního ročníku se tým Ostrava Kamera Oko rozhodl v reakci na celosvětovou pandemii koronaviru. V rámci dvou vícedenních bloků bude festival tematicky reflektovat různé vize budoucnosti – dystopickou a pozitivní. Zatímco dystopická proběhne již za pár dní, na tu pozitivní si budou muset příznivci jediného kameramanského festivalu v Česku ještě počkat.

www.ostravakameraoko.com

https://www.facebook.com/ostravakameraoko/

Příbuzné články