Dělník je smrtelný, práce je živá

Až do 3. ledna 2021 můžete navštěvovat v ostravském Domě umění výstavu nazvanou Dělník je smrtelný, práce je živá, která volně navazuje na výstavní projekt Černá země? Mýtus a realita. Současná výstava si klade za cíl obdobným způsobem představit tematiku práce ve výtvarném umění.

Výstava představuje slavnou dobu světa práce, přes její degradaci, nezájem a postupný návrat na výtvarnou scénu. Jedná se ale o její nostalgické představení, ale o rehabilitaci tématu, jeho kritické zhodnocení a představení laické i odborné veřejnosti, jako tématu, které se nějakým způsobem týká každého lidského jedince.

Autorka výstavy Renata Skřebská uvádí, že „výstava ukáže dobový význam tematiky práce a její odkaz pro současnost obecně i v užším pojetí regionu. V 8 výstavních sekcích bude přestavena práce, atributy pracovních profesí od průmyslu, obchodu, intelektuální činnosti až po zemědělské profese a jejich umělecké proměny v rámci 20. století tak, jak byly zastoupeny v sochařství, malířství, fotografii a architektonické plastice na českém území s přesahem do 21. století.“ Návštěvník výstavy se může těšit na více než 150 uměleckých děl od více než stovky výtvarných umělců.

Více na https://www.gvuo.cz/delnik-je-smrtelny-prace-je-ziva_ed104. (hav)

Příbuzné články