Festival Jeden svět nabízí v Minikině pozoruhodné filmové dokumenty

(Aktualizováno 4.října)

Navzdory koronavirové pandemii se v Ostravě první říjnový den otevřela už tradiční přehlídka filmových dokumentárních filmů - festival Jeden svět. Na programu v Minikině bude až do 9.října sedmnáct filmů od tvůrců z celého světa. Dodejme, že festivalové filmy je možno vidět i na čtyřech dalších místech Ostravy.

Festival původně začal v Praze v plánovaném předjarním termínu 5.března, ale o necelý měsíc později musel být vzhledem pandemii přerušen. Jeho podzimní pokračování bylo v Praze na programu od 11. do 22.září. O zajímavé a v nejednom případě ve světě uznávané snímky snad i přes zhoršenou epidemiologickou situaci nepřijdeme ani v Ostravě.

Úvodním filmem festivalu Jeden svět, jedné z nejvýznamnějších přehlídek filmového dokumentu na světě, se stal snímek patřící k nejoceňovanějším v poslední době - Pro Samu. V Ostravě jsme už měli možnost toto emotivní dílo novinářky Waad Al-Khateab a Edwarda Wattse vidět. Základem příběhu je autentický příběh spoluautorky filmu, které se v troskách syrského města Aleppo narodí dcera Sama. Rozhodne se natočit pro svoji dceru osobní deník, který zachycuje její první dny a týdny života v drastických a dramatických kulisách válečného konfliktu. Dodejme, že tento britský dokument už získal mnoho významných ocenění po celém světě - k nejvýznamnějším patří cena BAFTA pro nejlepší dokumentární film roku 2020, European Awards 2019 pro dokument, na MFF v Cannes cenu Golden Eye za dokument a čtyři ceny Britského nezávislého filmu (British Independent Film Awards). Vidět ho můžeme ještě v poslední den přehlídky, 9.října v kině Etáž.

V pátek pokračuje festival od 17 hodin intimním pohledem do života světově známé norské fotografky Lene Marie Fossen. Drobná, dnes osmadvacetiletá dívka, od svých deseti let bojuje s anorexií. Její příběh Autoportrét přináší norský dokument tvůrčí trojice Margreth Olin, Espen Wallin a Katji Hegset. K vidění bude i 7.října od 19.30 hodin v kině Etáž.

Večer od 19.30 hodin je na programu německý snímek přibližující osudy posádky lodi Sea-Watch 3 vedené kapitánkou Caroly Rackete, o níž se stále ještě mluví v souvislosti s nedávnou záchranářskou misí ve Středozemním moři. Zachránila před utonutím, i za cenu překročení stávajících zákonů, více než čtyři desítky imigrantů snažících se dostat ze severní Afriky do Evropy. Film Loď Sea-Watch 3 natočili Jonas Schreijäg a Nadia Kailouli a na festivalu Jeden svět získal Zvláštní cenu poroty Václava Havla.

Posledním filmem přehlídky Jeden svět v Minikině bude 9.října dokument, který v letošním ročníku získal Cenu za nejlepší film - rumunský snímek Kolektiv režisera Alexandra Nanau. Jeho námětem je tragický požár, který si v roce 2015 vyžádal v bukurešťském klubu Colektiv 27 mrtvých a 180 zraněných, a také události, které následovaly. Filmové fanoušky zjevně hodně zaujal, protože v hodnocení ČSFD má 88 procent!

(zh)

Příbuzné články