Rafani vystavují prázdné výlohy

I v těchto dnech lze v Ostravě navštívit zajímavou výstavu. Ostravská Galerie Dukla, kterou najdete na porubské Hlavní třídě, připravila další pozoruhodný projekt ve výloze bývalého kina. Aktuálně zde vystavuje umělecká skupina Rafani. Výstava s názvem Stav, která byla připravena na míru Galerii Dukla a představuje autentickou kolekci snímků prázdných obchodních prostor, bude k vidění až do 10. ledna 2021, přístupná je nonstop.

Kurátoři k výstavě na svých stránkách https://galeriedukla.tumblr.com k výstavě mimo jiné uvádí, že disfunkční stav prázdných obchodních prostor a současně jejich významná koncentrace na jednom místě „vyvolávají nepříjemné pocity a snad i úzkost v předtuše událostí, které by mohly implikovat. Zároveň jsou však i něčím dráždivě přitažlivým, protože – přes veškerou všednost – dávají průchod lidské fascinaci vlastním úpadkem, takže v nadsázce vlastně v malém nabízejí totéž, co skýtá pohled na zaniklé civilizace či ruiny starých staveb, k nimž již od romantismu chováme zvláštní melancholickou úctu.

Tyto snímky přitom záměrně postrádají bližší indicie, které by vysvětlovaly daný stav objektů. Může tak za ním stát de facto cokoli – od poklesu kupní síly a úbytku obyvatelstva přes současnou marginalizaci významu městských center či vlastnické spory až třeba po veřejné nepokoje, karanténu nebo válečný stav. Obecnost zde však jde ruku v ruce s iluzí reality. Způsob adjustace fotografií metodou velkoformátového polepu, užívaného především v reklamě, totiž vytváří zdání skutečných prostorů, které jsou v podstatě jakousi potěmkinovskou vesnicí naruby, v níž je namísto prosperity exponován úpadek a lokální selhání.“

Umělecká skupina Rafani existuje na české umělecké scéně od roku 2000. Průběžně se ve skupině vystřídala řada umělců a teoretiků. Aktuální členové skupiny jsou Ondřej Brody, Jiří Franta, David Kořínek a Luděk Rathouský. Skupina je známá svým společensky a politicky angažovaným přístupem k umění.

Další informace o Galerii Dukla nově najdete na YouTube. (hav, foto: FB)

Příbuzné články