O malíři, který zachytil Ostravu

Další online přednáška Galerie výtvarného umění v Ostravě se uskuteční ve středu 25. listopadu od 16.30 hodin. Přednáška Gabriely Pelikánové z cyklu Ostravsko očima umělců nese tentokrát název Helmut Krommer – malíř, který dokumentoval naše město. Přednáška bude jako live stream přístupná na YouTube  a Facebooku.

Pořadatelé k přednášce uvádí: „Opavský rodák Helmut Krommer (1891–1973), student akademie ve Vídni a v Karlsruhe, se jako grafik nesmazatelnou měrou zapsal do historie Ostravy. V roce 1924 vznikl jeho konvolut leptů s názvem Vítkovické železárny a o pět let později byl vydán devítidílný cyklus Velká Ostrava, který zachycuje zákoutí Ostravy za první republiky. Jedná se o precizně komponovaná díla dokumentující části Ostravy, jejichž podoba se již vytratila. Tyto cykly vznikly v době, kdy již Krommer žil v Berlíně, ale zajížděl zpátky do Čech, aby zde tvořil. Inspirovala jej nejen Ostrava, ale i Opava, Brno a Praha.

Kvůli svým protinacistickým postojům a židovskému původu své ženy byl v roce 1933 nucen emigrovat do Anglie, kde žil až do roku 1951, kdy evropský kontinent vyměnil za Boston v USA. Krommerova díla, zachycující převážně městská zákoutí a sakrální architekturu, kromě Galerie výtvarného umění v Ostravě vlastní například i Slezské zemské muzeum, Moravská galerie v Brně, vídeňská Albertina a v neposlední řadě i Kunstarchiv v Norimberku nebo Harvard Art Museums v Cambridge.“ (hav)

Příbuzné články