Ostravskou Komorní scénu Aréna ovládnou běloruští Uražení

Ostravské divadlo Komorní scéna Aréna se zapojí v sobotu 21. listopadu od 18 hodin do mezinárodního divadelního projektu Insulted. Belarus(sia). Worldwide Readings. Projektu dala název divadelní hra významného běloruského dramatika Andreje Kurejčika Uražení. Bělo(R)usko. Právě tuto hru totiž inscenují a čtou divadla po celém světě a mezi tato divadla se prostřednictvím online streamu zařadí i Komorní scéna Aréna.

Běloruská hra Uražení. Bělo(R)usko. popisuje události prvního měsíce tamní revoluce, kdy se zářivý a nadějný sen o změně a o svobodě velmi záhy promění v noční můru plnou násilí a nečekaně tvrdých represí. Kurejčik využívá metodu dokumentárního divadla verbatim (tzn. autentických prohlášení Alexandra Lukašenka a Svjatlany Cichanouské) v kombinaci s vyprávěním fiktivních postav, které představují zástupce běloruské společnosti v celé její šíři.

„Komorní scéna Aréna se dlouhodobě věnuje titulům reflektujícím naši nedávnou minulost. Vypráví tak příběhy, které bychom kolikrát raději neslyšeli nebo okamžitě zapomněli. Kurejčikovi Uražení jsou sice ryze aktuální záležitostí, ale ve svém jádru patří právě do této linie – vyprávějí o tom, co by zbytek světa raději neviděl,“ vysvětluje uvedení Uražených v Aréně dramaturg Tomáš Vůjtek.

Projekt mezinárodního čtení byl zahájen začátkem září bezprostředně po dopsání hry Kurejčikem. Během uplynulých dvou měsíců se do něj zapojily desítky divadel, kulturních institucí, univerzit a nezávislých umělců z USA, Velké Británie, Francie, Polska a řady dalších evropských zemí, do rozsáhlého výčtu patří i Rusko, Hong Kong či Nigérie. Výjimkou není ani Česká republika, doposud vznikla rozhlasová inscenace Městského divadla Zlín a čtením se zapojil festival 4+4 dny v pohybu.

Komorní scéna Aréna uvede své inscenované čtení živě na facebooku v rámci letošní Noci divadel. Živý stream bude možno sledovat na facebooku Komorní scény Aréna v sobotu 21. listopadu od 18 hodin. Zahájí ho krátká diskuze, v níž vystoupí ředitel KSA Jakub Tichý, umělecké vedení divadla (Ivan Krejčí a Tomáš Vůjtek), překladatelka Uražených a koordinátorka projektu za ČR Martina Pálušová a čerstvě jmenovaný ambasador nezávislé běloruské kultury Sjarhej Smatryčenka. Inscenované čtení bude následovat od 18.30 hodin.

Akce bude k dispozici na https://www.facebook.com/events/1062267110915162, kde se dozvíte také další informace. (hav, tisková zpráva)

Příbuzné články