Tapiserie z Bayeux

Další live stream přednášky se připravuje na úterý 8. prosince v Galerii výtvarného umění v Ostravě. Přednáška na téma Tapiserie z Bayeux se bude živě vysílat na na YouTube GVUO a Facebooku od 16.30 hodin.

Pořadatelé k akci uvádí: "Tapiserie z Bayeux je jednou z nejvýznamnějších a nejznámějších uměleckých památek 11. století. Ve skutečnosti se nejedná o tkaný nástěnný koberec, ale o téměř sedmdesát pět metrů dlouhou a asi půl metru širokou výšivku, na níž jsou zobrazeny hlavní historické události normanské invaze do Anglie, která vyvrcholila slavnou bitvou u Hastings. Tapiserie je zároveň jedinečným vizuálním svědectvím o době svého vzniku. Otevírá se před námi život středověké společnosti plný dnes již těžce vysvětlitelných gest a symbolů, z nichž jsou některé podobně záhadné jako samotný vyšívaný pás.

Přednáška přiblíží nejen historii ovládnutí Anglie Normany v čele s Vilémem Dobyvatelem, ale i příběh samotné „tapiserie“, která byla v roce 2007 zapsána na seznam UNESCO Paměť světa. Zároveň budou představeny i nejnovější poznatky, které představí celé dílo ve zcela novém světle." (hav)

Příbuzné články