Paul Gebauer – v jedné ruce štětec, v druhé hrábě

Všechny vnitřní výtvarné galerie jsou z epidemických důvodů zavřeny. Pro milovníky umění jsou připravovány alespoň online programy na internetu. Řada z nich zůstává k dispozici i pro pozdější zhlédnutí. Zajímavý archív například nabízí YouTube kanál Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Posledním příspěvkem je přednáška nazvaná Paul Gebauer – v jedné ruce štětec, v druhé hrábě, která se uskutečnila v polovině prosince 2020. Jedná se o přednášku Gabriely Pelikánové z cyklu Ostravsko očima umělců.

Pořadatelé k přednášce uvedli tuto anotaci: „Zájemcům o umění je spíše známo jméno současného výtvarníka Kurta Gebauera, povědomí o Paulu Gebauerovi (1888–1951) není tak rozšířené, ale beze sporu se jedná o umělce, který stojí za povšimnutí. Výtvarný projev tohoto slezského rodáka je pestrý, od malířských počátků v duchu postimpresionismu přes kvalitní fotorealismy z 30. let minulého století až po monumentální malbu. Je pokládán za představitele tzv. Heimatkunst ve Slezsku – rurální tematiku však zpracovával modernisticky v duchu Nové věcnosti. Zároveň jej inspirovala i náboženská témata – jeho největší malířskou realizací se stala fresková výzdoba opavského chrámu sv. Hedviky (1935–1938) od architekta Leopolda Bauera.

Paul Gebauer byl ve 30. letech poměrně úspěšný, pak přišla druhá světová válka, po níž začala být díla slezských německých autorů vnímána značně rozporuplně a mnohdy byla i záměrně ničena. Doceňován je v podstatě až nyní, o čemž svědčí loňská výstava jeho děl v Oblastní galerii Liberec a v letošním roce vlivem koronavirové pandemie předčasně uzavřená výstava ve Slezském zemském muzeu v Opavě.“ (hav)

Příbuzné články