Novoroční koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava zazní v přímém přenosu na ČT art

Janáčkova filharmonie Ostrava připravila letos pro své posluchače Novoroční koncert ve vídeňském stylu. Valčíky, polky a árie rodiny Straussů a jejich kolegů Lehára a Kálmána zahraje Janáčkova filharmonie pod taktovou nového šéfdirigenta a hudebního ředitele Vasilije Sinajského. Jako sólistka se představí mladá hvězda bonnského operního nebe sopranistka Lada Bočková a slovem diváky provede Barbora Seidlová. I když se koncert uskuteční v Domě kultury města Ostravy bez účasti veřejnosti, odvysílá jej ve čtvrtek 14. ledna od 20:15 živě Česká televize na programu ČT art. Koncert lze zhlédnout také online v přímém přenosu nebo ze záznamu na iVysílání ČT. Vedle Novoročního koncertu odvysílá JFO 11. ledna v premiéře na svých webových a FB stránkách také krátký dokument, který zaznamenává první dny Vasilije Sinajského v Ostravě.

„Pouze živá hudba má šanci probudit to nejlepší v nás,“ říká šéfdirigent Vasilij Sinajskij. Ale i když není stále možné shledat se s posluchači osobně v sále, mohou sledovat koncert v přímém přenosu České televize nebo online. Jedinečnou atmosféru Novoročního koncertu ve vídeňském stylu obstarají pánové Franz Lehár, Emmerich Kálmán a především rodina Straussů. Nejen vídeňští posluchači, ale i milovníci straussovské hudební dynastie v celé Evropě si už bez světově proslulých valčíků, zejména Johanna Strausse mladšího, nedokážou tradiční novoroční koncerty představit. Syn proslulého skladatele Johanna Strausse staršího neměl o hudební kariéru zpočátku zájem. Posléze se nicméně stal tím, kdo z celé straussovské rodiny dotáhl nejdál.
Skladby Na krásném modrém Dunaji, Netopýr, Cikánský baron, Vídeňská krev a další se staly celosvětovými hity – a už jimi zůstaly. Čardášovou princeznu začal Emmerich Kálmán psát za svého pobytu v Mariánských Lázních. Premiéra v listopadu 1915 přinesla nadšení ze zpěvné hudby, ale také jistou ostražitost, neboť libreto mohlo být vnímáno jako paralela k dění na císařském dvoře. Tím se už dnešní posluchači znepokojovat nemusejí a mohou podlehnout „melodické svůdnosti“ tohoto jedinečného opusu. Vídeňskou premiéru Lehárovy Giuditty zaznamenávalo 120 rozhlasových stanic. Děj zavede posluchače na jih Evropy a sever Afriky, spojení kultur přináší temperament a vášeň. Neboť jedině tudy vede cesta za opravdovou láskou.

 

DOKUMENT: VASILIJ SINAJSKIJ

Premiéra: 11. ledna 2021 / web a FB JFO

Režie: Petr Hrubeš / 12 minut / © Janáčkova filharmonie Ostrava 2020

V září 2019 přijal Vasilij Sinajskij nabídku stát se šéfdirigentem a hudebním ředitelem Janáčkovy filharmonie Ostrava. První dny Sinajského v Ostravě, již ve své domovské scéně, kde není pouhým návštěvníkem, ale stabilním členem JFO, doprovázela kamera. Dokument tak vznikl během týdenního zkoušení na Inaugurační koncert koncem září 2020. S Ostravou se tak pojí na několik let světově uznávaná osobnost, významný a náročný umělec. Dokument zachycuje Sinajského nejen při seznámení se s členy orchestru nebo na zkouškách, ale Sinajskij poznává Ostravu i mimo dirigentský pult. Při návštěvě Dolní oblasti Vítkovice prohlásil: „Ostravě se za poslední roky podařilo posunout neskutečně dopředu. Vy Ostravané musíte být na svoji minulost hrdí. Umíte ji totiž vystavit opravdu s obdivem. Gratuluji a smekám.“

Dokument představuje Vasilije Sinajského v nové pozici šéfdirigenta a hudebního ředitele Janáčkovy filharmonie Ostrava a je také osobní výpovědí o jeho vizích a cílech. „Můj plán je snadný, udělat z tohoto orchestru jeden z nejlepších orchestrů možná nejen v Čechách, ale v Evropě. Chci, aby tento orchestr byl velmi slavný a aby Janáčkovu filharmonii každý skutečně poznal. Má totiž dobré jméno, ale nikdo neví proč, a v čem je tak dobrá. A mým úkolem je, aby lidi pochopili, že je kvalitní opravdu v mnoha ohledech,“ sděluje jasně Vasilij Sinajskij v dokumentu.

Příbuzné články