Herci z ostravského Divadla Mír natočili film

Volným pádem, tak se jmenuje celovečerní tragikomický film, který natočili herci z ostravského Divadla Mír a který měl první březnovou sobotu svou premiéru. Filmovou taškařici, kterou napsal a režíroval Štěpán Kozub, je možné vidět on-line na webových stránkách MírPlay. Hlavní roli Michala ztvárnil Robin Ferro. Ve filmu ale uvidíte vedle dalších známých ostravských umělců i většinu mírových herců a hereček. Chybět tedy nemůže Albert Čuba, Vladimír Polák, Beáta Hrnčiříková, ale i sám autor Štěpán Kozub.

Volným pádem je tragikomický příběh Michala, jenž pracuje jako pokladník v jednom ostravském hypermarketu. Michal (Robin Ferro) je milý, vnímavý a tichý introvert. Možná právě proto je svým okolím vnímán spíše jako outsider, který se proplétá životem a cítí se být malinko v pasti. Zamiluje se do Kláry z nedalekého květinářství (Beáta Hrnčiříková), ale jeho stydlivá a plachá povaha mu nedovolí udělat první krok.

Tragikomice Michalova příběhu nahrává nejen jeho šéf (Albert Čuba), ale především svérázný otec (Vladimír Polák), který má hluboko do kapsy, a problémy, které Michalovi ještě více zamávají se životem. Volným pádem je zkrátka ukázka toho, že být empatický, milý a vstřícný nutně neznamená být zároveň úspěšný a oblíbený.

Film napsal a režíroval herec a umělecký šéf Divadla Mír Štěpán Kozub, který ve scénáři zúročil mnoho vlastních životních zážitků a nespokojenost s tím, jak spolu mnohdy lidé (ne)komunikují. „Je tam spoustu momentů, které jsem vykradl ze svého života, ať už z dětství, z puberty, nebo ze současnosti. Možná až z padesáti procent film vychází z mých vlastní zkušeností, nebo ze zkušeností přátel a rodiny. Moje maminka například pracuje v podobném obchodním centru jako Michal, měl jsem tedy možnost od ní nasát, co se v takovém prostředí běžně odehrává,“ přibližuje Štěpán Kozub.

Představitel hlavní postavy filmu Robin Ferro také uvedl, že některé atributy Michala pociťuje i ve svém životě. "Role Michala představuje člověka, kterého bych chtěl v životě poznat a zajít s ním třeba na pivo. Je milý, hodný a chápavý. To o sobě nedokážu říct, takové věci by o tobě měli říkat jiní lidé. Co se týče řešení situací, tak se snažím fungovat jako Michal, ne vždycky mi to ale vyjde. Chybí mi totiž jedna z Michalových zásadních vlastností, a tou je trpělivost,“ prozrazuje Ferro.

Film vznikal v Ostravě, a proto všechny lokace byly samozřejmě ryze ostravské. Ve filmu uvidíte například jeden ostravský hypermarket, Dubinu z ptačího pohledu, Černou louku, dvě oblíbená květinářství, Trojhalí, krematorium a další místa.

Přesto, že se jedná o vyloženě nízkorozpočtový film, původně vznikal pro promítání v klasických kinech. Vzhledem k aktuální situaci ale bude nejprve dostupný pouze na video platformě MirPlay.cz.

(hav, divadlomir.cz, foto: Jan Lipovský)

Příbuzné články