Seznamte se s ostravskými murály či jiným street artem

Turistickými atrakcemi měst se stále častěji stávají obří nástěnné malby ve veřejném prostoru, kterým se také říká mural art, zkráceně murály. Za poslední roky podobných velkoplošných streetartových maleb přibylo také v Ostravě. A zrovna v tuto dobu je možná také pro Ostravany vhodná doba se s nimi trochu více seznámit.

Město Ostrava na svém online průvodci přináší tip na přibližně 5 kilometrů dlouhou procházku, která zájemce provede po těch nejzdařilejších dílech přístupných v ostravských ulicích. Procházka začíná v areálu Černá louka, kde jednu ze stěn pavilonu C zdobí první ostravský murál zpodobňující dívku Taylor (rok 2014) amerického výtvarníka Nilse Westergarda, který s graffiti začal ve svých 14 letech a nyní tvoří hlavně technikou stencils (přes šablonu).

Průvodce dále radí: „Vydejte se ulicí Pivovarská kolem Divadla loutek (v každou sudou hodinu se na zdejším orloji odehrává pohádkové představení loutek) a projděte ulicí Vojanova na pěší zónu na ulici 28. října. Zde se vám otevře pohled na další Westergardovo dílo - impozantní portrét dívky Meredith z roku 2016, který je podle opuštěného obchodního domu, jehož stěnu zdobí, nazýván také Madona Ostravica.

Projděte parčíkem kolem OD Ostravica, přejděte ulici Nádražní a pokračujte až na konec ulice Denisovy. Slepou stěnu ředitelství Dopravního podniku zde zdobí abstraktní murál absolventa Martina "Sabona" Sněhoty, který vystudoval Fakultu umění Ostravské univerzity v ateliéru Jiřího Surůvky. Samotnou realizaci měl na starosti Nikola "KHOMA" Vavrous.

Projděte kolem Domu umění na Nádražní ulici, kde po pravé straně minete tzv. Piazzetu, na níž jsou vystavovány sochy studentů již zmíněné Fakulty umění. Po cca 350 m se před vámi v proluce na levé straně ulice objeví působivý murál "Skok" polského street artisty Mariusze "M-City" Warase z roku 2020. Malba je inspirována mj. legendou o vzniku znaku města Ostravy.

Vraťte se několik desítek metrů zpět a proslulou Stodolní ulicí se vydejte až na její konec za podchodem pod železniční tratí. Přejděte a podél frekventované Místecké ulice pokračujte až do spletité soustavy podchodů pod Náměstím republiky. Jinak nevábné podzemní prostory pod přestupním uzlem MHD zdobí na krátkém úseku u budovy Tieto Tower od roku 2013 čtyři interaktivní kovové panely, na nichž jsou perforací převedeny kresby Marka Číhala.

Až se nabažíte světelné hry oživující podchod, vyjděte zpět na denní světlo a vydejte se podél ulice Vítkovické k unikátnímu kostelu Sv. Josefa Don Bosco (jedná se o první kostel s ocelovou konstrukcí v býv. Československu). Graffiti na průčelí navazující budovy Salesianského centra vytvořil Nikola "KHOMA" Vavrous, který má v Ostravě "na svědomí" hned celou řadu realizací. Jeden jeho velký murál najdete také v místní zoologické zahradě.

K další zastávce trasy - podchodu pod tramvajovou tratí a ulicí Místeckou - se dostanete po 500 m chůze podél ulic Vítkovické a Železárenské. Stěny podzemního přístupu k bývalému dolu Hlubina zdobí desítky různých graffiti včetně vyobrazení fantaskních bytostí umělkyně Petry „Sasanca“ Gherbetz. V areálu Dolu Hlubina asi největší pozornost upoutá velký murál na budově naproti pobočky Národního zemědělského muzea, který v roce 2016 vytvořil pro konferenci Melting Pot brooklinský street artový umělec Gaia.

V samotných Dolních Vítkovic lze příkladů street artu najít více, trasa procházky však končí u dalšího velkoformátového, tentrokrát abstraktního, murálu, který oživil budovu hotelu VP1 v sousedství Bolt Tower. Autor tohoto bezejmenného díla je český výtvarník Jan Kaláb.“

Odkazy na stránky jednotlivých umělců či mapku se zaznačenými díly najdete na tomto odkazu. Pokud se zajímáte i o další ostravské murály, třeba i ty, které už k vidění v Ostravě nejsou, anebo další výtvarná díla ve veřejném prostoru, zkuste databázi ostravskesochy.cz. (hav, foto: www.nilswestergard.com)

Příbuzné články