Bílá loď v černé Ostravě. Dům kultury slaví 60 let

V polovině dubna uplyne šedesát let od vzniku Domu kultury města Ostravy. Neoklasicistní budova architekta Jaroslava Fragnera byla slavnostně otevřena 16. dubna 1961 a záhy se stala zásadním kulturně-společenským centrem města.

Minulost ostravského „kulturáku“ si teď jeho tým připomíná spolu s pamětníky. Ke vzpomínkám vyzývá i širokou veřejnost.

Bílá loď uprostřed černé Ostravy

Jeho první oficiální název zněl Dům kultury pracujících Ostravy. Rozlehlé stavbě s krémovou fasádou a nezaměnitelným průčelím však Ostravané dodnes neřeknou jinak než „kulturák“.

Neoklasicistní budovu navrhl architekt Jaroslav Fragner. Stavba probíhala v letech 1956 až 1961 na místě bývalého hřbitovního zahradnictví.

Záhy po zahájení provozu našlo v kulturním domě útočiště například Divadlo Petra Bezruče nebo Ostravský symfonický orchestr, dnes Janáčkova filharmonie Ostrava.

Pod střechou domu kultury se však nesetkávali pouze profesionální umělci, nýbrž také klubisté nejrůznějšího zaměření a členové mnoha neprofesionálních uměleckých souborů, například folklorního souboru Opavica nebo taneční klub Jarky Calábkové.

Vzpomínat budou pamětníci i široká věřejnost

Býval navíc často kulisou významných životních událostí jako jsou svatby nebo promoce. Programový tým DKMO se proto u příležitosti letošního výročí zaměřuje na vzpomínky vybraných pamětníků i široké veřejnosti.

„Vzhledem k současné situaci jsme museli upustit od oslav, které jsme na letošek připravovali, a místo toho shromažďujeme vzpomínky pamětníků na všední život v kulturáku,“ popisuje vedoucí programu Jiří Močička a zároveň vyzývá, aby se o své zážitky spojené s domem kultury podělila i široká veřejnost.

„Mnoho mých kolegů našlo ve svých rodinných albech fotografii, která byla pořízena právě tady v domě kultury nebo v jeho okolí. Rodiče jednoho z našich techniků se tady dokonce brali. Přivedlo nás to na myšlenku tyhle příběhy sesbírat, podělit se o ně a zároveň zachovat pro další generace,” dodává.

Rozhovory s pamětníky i příběhy a fotografie ostravské veřejnosti bude Dům kultury města Ostravy v průběhu dubna pravidelně zveřejňovat na svém webu. Tam zájemci najdou také návod, jak se podělit o své vlastní vzpomínky na ostravský „kulturák“.

Rekonstrukce a nový koncertní sál

Do dalších let vstupuje Dům kultury města Ostravy s vidinou rozsáhlé rekonstrukce a významného rozšíření v podobě nového koncertního sálu. Architekti ze studií Steven Holl Architects a Architecture Acts k obojímu přistupují citlivě a s respektem k odkazu Jaroslava Fragnera.

Dům kultury tak čekají další dlouhé roky v centru dění. (sd, foto: DKMO) 

Příbuzné články