Jiřina Bohdalová slaví 90. narozeniny. Dnes už pracuji jen pro radost, říká.

Jiřina Bohdalová slaví kulaté výročí! Dnes 3. května 2021 jí je devadesát let. 

„Dělat jen to, na co stačím a lámat si hlavu jenom s tím, co můžu ovlivnit,“ říká a také věří, že s humorem a nadhledem jde v životě všechno líp.

Od práce učitelky až k herectví

Šestiletá Jiřinka debutovala v němém snímku z roku 1937 Pižla a Žižla na cestách. Pižla byl český kabaretní herec Jarka Pižla, dobře známý z filmu Poslušně hlásím jako Pepek Vyskoč, Ferda Žižla pak bylo jméno druhého herce. Malou hvězdičku filmaři vychvalovali jako „českou Shirley Temple“ a brzy se objevila ve filmu Madla zpívá Evropě.

Po gymnáziu nepřesvědčila profesory k přijetí na DAMU a odešla do Ostravy, kde celé tři roky učila na základní škole, k tomu totiž tehdy stačila maturita. Na herectví ji nakonec vzali, po čase musela studium přerušit, protože byla v jiném stavu. S mladistvou láskou Břetislavem Stašem, pozdějším geofyzikem, čekala dceru Simonu. Když ji po návratu do školy a po absolventském představení oslovil Jan Werich s nabídkou práce, kývla. A v Praze už zůstala, manželství se Stašem totiž neklapalo.

Osudový muž

Prošla mnoha divadly, jezdila na zájezdy a brzy se dostala i k filmu, zahrála si například ve slavném Až přijde kocour. Nebo Hvězda zvaná Pelyněk, kde měl roli i charismatický a mužný Radoslav Brzobohatý. Během natáčení se do sebe oba zamilovali a ten samý rok začali společně bydlet, ještě s devítiletou dcerou Jiřiny Bohdalové, dnes známou herečkou Simonou Stašovou. 

Zrodil se jeden z nejlepších hereckých párů a tehdy vznikly i jejich nejlepší společné filmy jako Pěnička a Paraplíčko či Dáma na kolejích. V jedné televizní estrádě se vtipkovalo, že Jiřina bude „brzo bohatá“, společnou cestu životem stvrdili v létě 1970 během natáčení seriálu F. L. Věk. Tehdy natočili i jeden z vrcholů českého filmu, Kachyňovo Ucho.

Herci bydleli v pražském rodinném domku, po čase se objevily neshody, nevěry, žárlivost, hádky jak v italské domácnosti, rozcházení i sbližování. Po dvanácti letech nastal konec, manželé se rozvedli. Prudké ochlazení vzájemných vztahů pocítili i režiséři a diváci, pár si od té doby držel od sebe tvrdý distanc. Oblíbenou Bohdalku později proslavily pohádky a komedie.

Televarieté

Jiřina Bohdalová je známá také svým velikým smyslem pro humor. Ten uplatnila mimo jiné jako součást slavné konferenciérské dvojice s Vladimírem Dvořákem.

Bilancování v knize

K životnímu jubileu oblíbené herečky vyšla na konci loňského roku kniha Můj život mezi slzami a smíchem, kterou napsala s publicistou Jiřím Janouškem. Bohdalová v ní bilancuje svůj herecký i soukromý život. Nevyhýbá se ani citlivým tématům, kterými jsou například okolnosti soudního rozhodnutí provést výmaz jejího jména ze seznamů spolupracovníků StB.

„Na všechny trable, které člověka potkávají, se dívám z humorné stránky. Vždycky když vyprávíte něco, co se vám během let dramatického stalo, tak pokud nešlo zrovna o život, můžete se tomu zpětně zasmát. A to je můj přístup nejen k životu, ale i k profesi a herectví,“ svěřila se v jednom ze svých rozhovorů držitelka dvou Českých lvů. (sd, ilustrační foto)

Příbuzné články