Jedeme dál! Vzkazuje Janáčkova filharmonie Ostrava a zveřejňuje program nové sezóny

Šéfdirigent Vasilij Sinajskij, hlavní hostující dirigent Petr Popelka, rezidenční sólista Lukáš Vondráček – to jsou stěžejní jména, na která sází JFO i v sezóně 2021/2022. JFO právě dnes, 13. 5., uzavírá svou doposud nejtěžší sezónu a představuje dramaturgii té nové, v pořadí již 68.

„S naším publikem jsme zůstali v kontaktu i v době, kdy veřejné produkce nemohly probíhat. Z nadcházející sezóny mám dobrý pocit, podařilo se nám v ní akcentovat naše programové priority a posunout ji zase o stupeň výše,“ říká ředitel JFO Jan Žemla.To, že je dramaturgie 68. sezóny JFO tvořena bez uměleckých kompromisů, dokládá i výčet světových osobností, které s filharmonií vystoupí. Orchestr v následující sezóně povedou dirigentské hvězdy Christian Arming, Andrej Borejko, Lionel Bringuier nebo Kaspar Zehnder. Do Ostravy dorazí například vycházející rumunská hvězda Daniel Ciobanu. Publiku se představí houslistka Aljona Bajeva, violoncellista Danjulo Ishizaka a Grigorij Sokolov – podle ředitele JFO Jana Žemly současný světový klavírista číslo jedna. Nebude chybět „naše“ Kateřina Kněžíková, Ivo Kahánek, Magdalena Kožená a další. Ondřej G. Brzobohatý, David Koller, duo Jiří Krhut & Štěpán Kozub zvou zase na crossoverové projekty do auly Gongv Dolních Vítkovicích. Prodej vstupenek je dle aktuálních vládních opatření spuštěn od 13. 5.

„Ta atmosféra, možnost potkat se s lidmi... To koncert na internetu nenabídne. Našim milým filharmonikům přeju hodně zdraví. Ať se nenechají otrávit tím, že nemají živé posluchače, že hrají zatím jenom na mikrofony. My si na ně počkáme. A věřím, že než úplně zestárnu, sejdeme se v nové koncertní síni.“ Věra Komárová, posluchačka JFO

PROGRAMOVÁ NABÍDKA 68. SEZÓNY 2021/2022

Desítky koncertů rozdělených do sedmi cyklů, doplněny o mimořádné koncerty – programová nabídka JFO je postavena na promyšlené dramaturgii, která uspokojí náročného posluchače a nabídne kvalitní obsah i za hranicí žánru klasické hudby. Koncerty 68. sezóny jsou určeny bez výjimky všem.

Symfonický cyklus A / Základní pilíř. Nejzásadnější dramaturgie. Velké symfonické skladby prověřené časem, ale také díla soudobých autorů. Své umění v tomto cyklu předvedou šéfdirigent a hudební ředitel Vasilij Sinajskij, dirigent Lionel Bringuier, houslistka Aljona Bajeva,violoncellista Danjulo Ishizaka, dirigent Kaspar Zehnder, houslista Josef Špaček, sopranistka Kateřina Kněžíková nebo klavírista Ivo Kahánek.

Symfonický cyklus B / Do dramaturgie druhého velkého symfonického cyklu patří jednak stěžejní kusy symfonické literatury, ale také skladby inspirované ptačí říší, ozvláštněné „ornitologickou“ taneční kreací klarinetisty Karla Dohnala. K nim nově přibude např. symfonie nedávno zesnulého polského skladatele Pendereckého a cyklus završí Dvořákovo Stabat Mater. Orchestr povedou vedle šéfdirigenta JFO Vasilije Sinajského a hlavního hostujícího dirigenta JFO Petra Popelky další světové osobnosti Christian Arming a Andrej Borejko.

Cyklus C - Co máme rádi / Moderovaný cyklus koncertů, primárně určený „začátečníkům“ v oboru klasické hudby, sází na velmi známá a populární díla. V sezóně 2021/2022 to budou skladby skutečných mistrů: Mozarta, Beethovena, Smetany nebo Janáčka. Posluchače koncerty provede Bára Seidlová, Emma Smetana a Jan Maxián.

Cyklus D – Dětem / Koncerty tohoto rodinného cyklu jsou určeny celé rodině – dětem, rodičům i prarodičům. Jsou připraveny tak, aby si dospělí s dětmi užili neobyčejné nedělní odpoledne. Těšit se na všechny budou Michal Sedláček, Lenka Jaborská a Stanislav Vavřínek.

Cyklus E - Elán mladých / Cyklem koncertů řady E podporuje JFO většinou první samostatná vystoupení mladých talentovaných hudebníků s velkým symfonickým tělesem. Po absolvování týdenního dirigentského kurzu se na společném koncertě představí také mladí dirigenti se sólistou Martinem Kasíkem. Na posledním koncertě cyklu vedle sebe k pultům usednou žáci ZUŠ a členové JFO, k nimž se připojí špičkoví umělci – Ivo Kahánek, Magdalena Kožená a další.

Cyklus G – Gong / V rámci cyklu G, pořádaného v aule Gong v Dolních Vítkovicích, se JFO ocitá za hranicí žánru klasické hudby. Připraveno je pět originálních projektů. Již v minulé sezóně avizovanou filmovou hudbu, vystoupení Queen tribute kapely Queenie, Ondřeje G. Brzobohatého a Davida Kollera nově doplní ostravské duo Jiří Krhut & Štěpán Kozub.

Cyklus K – Komorní / Komorní řada přinese široké spektrum hudby od té starší až po soudobou. V rámci cyklu K se bude prezentovat Janáčkův komorní orchestr, který povede jeho umělecký vedoucí a také koncertní mistr JFO Jakub Černohorský. Posluchači se dále můžou těšit na Pavel Haas Quartet, Baborák Ensemble. Vystoupí violoncellista Andrei Ioniţă nebo duo Kateřina Knežíková – Lukáš Vondráček.

Cyklus R – Recitály / Klavírní recitály jsou dlouho vyhledávaným cyklem. Na pódiu je totiž jen nástroj, interpret a hudba. Posluchač si tak odnáší osobní zážitek. I letos se podařilo získat světovou špičku – anglického klavíristu Paula Lewise, rumunskou vycházející hvězdu Daniela Ciobanua. Publiku se představí sotva dvacetiletý Sandro Nebieridze a do Ostravy dorazí Grigorij Sokolov.

Mimořádné koncerty / Vánoce a Nový rok jsou obdobími, která chápeme jako výjimečná. JFO proto přichází se dvěma mimořádnými koncerty – Vánočním a Novoročním. O sváteční atmosféru Vánoc se postará Komorní sbor Permoník, který povede Chuhei Iwasaki. Novoroční koncert oddiriguje hlavní hostující dirigent JFO Petr Popelka a za klavír usedne Simon Trpčeski.

Cyklus O - Opavské koncerty / Abonentní cyklus se tradičně koná v architektonicky mimořádném prostoru kostela sv. Václava v Opavě. Představí se v něm tuzemští i zahraniční interpreti zvučných jmen – klavírista Federico Colli, hráčka na trubku Lucienne Renaudin Vary a nebude chybět zdejší rodák, světově uznávaný pianista Lukáš Vondráček. K dirigentskému pultu se postaví Petr Popelka, Gábor Káli nebo Vojtěch Spurný.

PRODEJ VSTUPENEK ZAHÁJEN

Vstupenky si lze od 13. 5. 2021 rezervovat nebo zakoupit online (www.jfo.cz/koncerty-avstupenky-2/kalendar-koncertu-2/) i osobně přes Janáček Point (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 597489 466). Posluchači mohou využít zvýhodněných abonmá a slev.

Vrácení vstupného v případě rušení koncertu je samozřejmostí. JFO děkuje také velkému množství posluchačů, kteří si vrácení vstupného nenárokovali a vyjádřili tím takto velkoryse svou podporu.

Vzhledem k současné epidemiologické situaci uvolňuje JFO do prodeje max. 500 míst na každý koncert. Počet míst bude navyšován dle aktuálního vývoje. Abonentům 67. sezóny jsou rezervována místa do 30. 6. 2021.

Příbuzné články