Netradiční výstavy lákají do PLATO

Ostravská městská galerie PLATO je opět přibližně od poloviny května otevřená pro veřejnost a nabízí návštěvníkům několik nových výstav. Těšit se můžete na výstavy děl Micol Assaël, Richarda Nikla a Patricka Keillera, které společně s exteriérovou výstavou dvojice Lukáš Jasanský a Martin Polák tvoří první část celoročního cyklu zabývající se problematikou ruin. Galerie dále prodloužila výstavu Trypa věnovanou řeckým umělcům Teosi Romvosi a Chaře Pelekanou.

„Jsme velmi rádi, že po pěti měsících opět můžeme přivítat návštěvníky v PLATO. Zveme je do prostředí bezpečného pro diváky i zaměstnance. Připravili jsme několik výstav umělců z Čech i zahraničí, které se zabývají důležitými otázkami naší doby. Přímý kontakt s uměleckými díly, který našim současným životům poskytne potřebný nadhled i odstup, je něco, co v tuto chvíli všichni velmi potřebujeme,“ říká ředitel PLATO Marek Pokorný.

Micol Assaël: Converting Words
Italská umělkyně Micol Assaël vybrala pro výstavu v PLATO čtyři sochy – asambláže. Tři z nich mají japonské názvy, které v češtině znamenají vřelost, názor a včela. „Spíše než o pojmenování jednotlivých děl jde o proměnu japonských slov a znaků do jejich materiální podoby,“ říká kurátor výstavy Marek Pokorný. Čtvrtá, na výstavě nejstarší socha Micol Assaël z roku 2013, pojmenovaná Preferirei di no, (v angličtině „I would prefer not to“), je složena z nalezených trámců, použitých dřevěných včelích úlů, keramického izolátoru a písku, „a rozehrává tak významovou hru s motivy vyhaslého úsilí, nefunkčnosti, uplynulého času a nepatrnosti“, doplňuje kurátor. Výstava trvá do 29. srpna 2021.

Richard Nikl: Klasikon
Další novou výstavou je instalace Klasikon Richarda Nikla, českého umělce působícího ve Frankfurtu nad Mohanem. Jeho sérii čtyř objektů tvoří dřevěné monolity upevněné nerezovými spoji k historickým malovaným truhlám a v jednom případě komodě, které tak tvoří jejich podstavec. „Snažil jsem se do soch zavést historický kompromis a akcentovat propojení,“ vysvětluje. Objekty umístěné za sebou podle velikosti uvozuje pomyslná brána nesoucí citát ze Shakespearovy komedie, dvě Niklovy malby a textovou intervenci Jiřího Mahy. „Slovo klasikon neexistuje, ale nějak podvědomě tušíme, co znamená“, upřesňuje autor. „Zajímá mě klasicistní moment, geometrie a blokovitost jak u podstavců, tak u prezentace soch i vztah podstavců a brány,“ doplňuje. Výstava trvá do 27. června 2021.

Patrick Keiller: London, Robinson in Space a Robinson in Ruins
Patrick Keiller, britský filmař a spisovatel, zkoumá proměňující se obraz Velké Británie – především ve třech epických filmových esejích London, Robinson in Space a Robinson in Ruins. Právě tuto trilogii o historii, politice, krajině, paměti a čase vybrala kurátorka Edith Jeřábková pro samostatnou výstavu v PLATO. Snímek Robinson in Ruins byl poprvé uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a v roce 2012 se stal základem pro výstavu The Robinson Institute v Tate Britain. Galerie snímky uvádí ve svém kině do 30. května 2021. V kinosále mohou být pouze dvě osoby v souladu s nařízeními týkající se návštěvy výstav.

Lukáš Jasanský a Martin Polák: Předácký kus
Fotografická výstava Lukáše Jasanského a Martina Poláka Předácký kus na zahradě PLATO zachycuje mizení původního stavu bývalých městských jatek. Právě do jatek se po jejich rekonstrukci galerie přestěhuje. Umělci zde jako první ještě v rozvalinách rekonstruované budovy instalovali svou výstavu, kterou zachytili pomocí historického fotoaparátu. Výstava trvá do 29. srpna 2021.

Trypa
Výchozí bod prodloužené výstavy Trypa, která od prosince čekala na své zahájení, představují dva z raných athénských projektů umělců a aktivistů Teose Romvose a jeho partnerky Chary Pelekanou. Jsou jimi kultovní časopis Trypa z osmdesátých let, jehož název si vypůjčila i aktuální výstava v Ostravě (v českém překladu Díra), a legendární knihkupectví a nakladatelství Octopus Press z let sedmdesátých. Spolu s dalšími archivními materiály je originální dokumentace obou projektů instalována tak, aby celek evokoval ostrovy. Výstava „připomíná plavbu atypickým souostrovím tvrdých dat, která je plná pastí a pokladů,“ doplňuje kurátorka Nadja Argyropoulou. Výstava se dotýká i aktivit páru na ostrově Syros, kam se v roce 1995 přestěhovali a kde prosazují sociální ekologii. Trypa je poslední výstavou loňského cyklu Intenzity. Výstava trvá do 27. června 2021.

Připomeňme, že PLATO je galerie založená městem Ostrava. Aktuální podoby současného (vizuálního) umění zprostředkovává od roku 2016, aniž by budovala vlastní sbírku. Působí aktuálně na ploše téměř 5000 m² v bývalém hobbymarketu Bauhaus v centru Ostravy. Jejím definitivním sídlem se stanou zrekonstruovaná památkově chráněná městská jatka. Aktuality můžete sledovat na plato-ostrava.cz. (hav, tisková zpráva, foto: PLATO)

Příbuzné články