Fiducia nabízí hned čtyři výstavy

Hned čtyři různě zaměřené výstavy spojené s ostravskou Fiducií můžete v těchto dnech navštívit. Jedná se o fotografickou výstavu významných československých fotografů, výstavu obrazů Sofie Švejdová, výstavu soutěžních návrhů na ostravský hmyzí mobiliář či výstavu obrazů Ivo Škuty ve vitrínách bývalého obchodního domu Ostravica – Textilia. Každá výstava nabízí trošku jiný zážitek.

Fotografická galerie Fiducia nabízí výstavu Hra na čtvrtého, projekt tří studentů FAMU – později významných československých fotografů Michala Paciny, Ruda Prekopa a Tona Stana. Ten byl poprvé vystaven v roce 1986 v pražské Fotochemě. Princip této výstavy byl ve fotografii zcela nový. Oním „čtvrtým“ je divák. Má dotvářet, co mu autoři nabídli. Ze zvláštně pojatých třetin těla je nutno sestavit postavu. Každou jednotlivou část těla fotografoval jeden autor: Michal Pacina hlavu, Rudo Prekop trup a Tono Stano nohy. Pro výstavu kompletovala postavy (zastupovala diváka) kunsthistorička Anna Fárová. Výstava potrvá do poloviny června 2021.

Galerie Dole, která se také nachází ve Fiduci, připravila výstavu Sofie Švejdové nazvanou Bless the fire. Sofie Švejdová (*1990) absolvovala pražskou UMPRUM, ateliér malby Stanislava Diviše a Jiřího Černického. Kurátor výstavy Martin Mikolášek uvádí, že „v poslední době je pro ni stále typičtější expresivně pojatý rukopis, v němž mísí abstraktní tvarosloví s mimetickými ozvuky pojatými někdy s notnou dávkou ironického odstupu a jindy zas s přiznaným hlubokým vnitřním zaujetím. Exaltovaně nanášené barvy se v plochách, vrstvách a pastách kříží a sráží stejně jako použité motivy a symboly. Obojí pak dodává celému vyznění na nejednoznačné enigmatické přitažlivosti.“ Výstava potrvá do 16. června.

Ve vstupní chodbě Fiducie je pak připravena výstava soutěžních návrhů tzv. ostravského hmyzí mobiliáře, o kterém jsme před časem informovali

A čtvrtou výstavou, mimo prostory Fiducie, je pak „open-air“ výstava obrazů Ivo Škuty ve vitrínách bývalého obchodního domu Ostravica – Textilia. Škuta je absolventem malby u Františka Kowolovského na Fakultě umění Ostravské univerzity, aktuálně působí jako pedagog výtvarné výchovy. Je také ilustrátorem či spolumajitelem a kurátorem „kalerie s čupr uměním“ Saigon. Informace o výstavách a dění ve Fiducii najdete také například na https://klubfiducia.cz. (hav, foto: detail z obrazu I. Škuty)

Příbuzné články