Do ostravských kin se vracejí diváci. Mají se na co těšit.

Mnohaměsíční období půstu v kinech, i těch ostravských, končí. Od prvního června začínají promítat a už v prvních dnech nabídnou nškolik pozoruhodných filmů, které potěší mnohého filmového labužníka. Vezměme to ale pěkně popořádku.

V kině Luna připravili první filmové představení pro děti. Na úterý, den jejich svátku, je od 16.30 hodin připravena česká pohádka Princezna zakletá v čase, kterou natočil podle svého scénáře režisér Petr Kubík. Její hrdinka, princezna Ellena v ní bude čelit osudu, který jí předurčila čarodejnice Murien.

Ještě než představení začne, mohou si děti od 15 hodin užít chvíle plné her, soutěží a také oblíbené show známého klauna Hopsalína. Zatímco na film je třeba si koupit vstupenku, na zábavné odpoledne je podle organizátorů vstup zdarma.

Také druhý červnový den je na programu kina Luna animovaný film určený především dětem, který ale potěší i ty dospělejší... Americký film Duše z dílny režisérské dvojice Pete Docter a Kemp Powers měl světovou premiéru v loňském roce a filmoví fanoušci jej na serveru CSFD.cz ocenili nadprůměrnými 82 procenty. A kdo je jeho ústřední hrdina? Středoškolský učitel hudební výchovy Joe Gardner, který se nešťasným řízením osudu ocitne v Neznámu, což je fantastické místo, kde čerstvě narozené duše získávají před vstupem na Zemi vlastnosti, návyky i zlozvyky. Nebude to mít vůbec lehké, ale jak jeho příběh dopadne, to vám neprozradíme... Představení začíná o půl čtvrté. Film Duše je v kině Luna na programu ve stejném odpoledním čase i další dny - od 3. do 6, června a po té od 8. do 13. června.

Prvního června v 16.30 hodin promítá film Duše také kino Art v ostravské domě kultury. Večer je pak ve stejném kině od 19 hodin na programu podle ohlasů kritiků i filmových fanoušků skvělý snímek Rytíři spravedlnosti, v němž se pod režijním vedením proslulého dánského scénáristy a režiséra Anderse Thomase Jensena (Adamova jablka, Řezníci, O kuřatech a lidech) objevují hvězdy skandinávského filmu Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas nebo Nicolas Bro. Jensenovo "komediální drama severského typu" je podle tvůrců jakousi moderní bajkou o solidaritě, náhodnosti vesmíru a hodně také o smyslu života...

Kanadsko-britsko-dánské drama režiséra Viggo Mortensena Ještě máme čas uvede kino Art ve středu 2. června. Mortensen si ve svém filmu inspirovaném vlastním dětstvím a dospíváním (je autorem scénáře) zahrál i hlavní roli. Promítání začíná v 19 hodin.

Na čtvrtek 3. června připravilo kino Art od 18 hodin další lahůdku - film ověnčený nejen třemi Oskary, ale řadou dalších filmových cen. Americko-německý snímek Země nomádů natočila režisérka Cloé Zhao podle knihy Jessiky Bruder a vytvořila film, který patří k nejoceňovanějším v loňském roce. Hlavní hrdinkou je žena, která se rozhodne radikálním způsobem změnit svůj rozpadávající se život ocitající se ve slepé uličce. Zakoupí starou dodávku, kterou si upraví na karavan a vydá se jako kočovník na duchovní cestu, za hranice konvenční společnosti. Její představitelka Frances McDormand získala za roli několik významných cen, mimo jiné už svého třetího Oscara. Země nomádů je v kině Art na programu i v neděli 6. června a k vidění bude i v pátek 4. června a v soboty 12. a 26. června v ostravském Minikině a v pondělí a úterý 7. a 8. června v kině Luna.

Prvního června otevírá své prostory filmovému umění i Minikino. Na programu má od 19 hodin Chlast - jeden nejúspěšnějších skandinávských filmů loňského roku - snímek režiséra Thomase Vinterberga (Submarino, Hon, Kursk). V hlavní roli se představuje Mads Mikkelsen jako středoškolský učitel, kterého spolu s jeho třemi přáteli zaujme teorie, že malá intoxikace alkoholem u člověka otevírá mysl k intenzivnějšímu poznání světa okolo nás a zároveň zmírňuje naše problémy a zvyšuje kreativitu. Zda je film drama nebo spíše černá komedie už musí každý filmový fanoušek posoudit sám. Každopádně získal film na CSFD.cz hodnocení za nadprůměrných 81 procent.

Chlast je v Minikině na programu také ve středy 9. a 16. června, vždy od 19 hodin.

Filmovými fanoušky rozporuplně hodnocenou českou komedii Ženská pomsta (44 % na CSFD.cz) režiséra Dušana Rapoše uvede Minikino ve středu 2. června v 15 hodin. Zato večer od 19 hodin se můžeme těšit na nadšeně přijímaný dokument Králové videa (81 % na CSFD.cz). Ve slovensko-české produkci jej natočil talentovaný filmař z Karviné - scénárista, kameraman, střihač, režisér, hudebník a fanda nejen italského hororu Lukáš Bulava. Jeho svěží snímek nás přenese zpět do časů, kdy se u nás filmy nakupovaly na černých burzách a hromadně se pořádaly domácí videoprojekce. Dokument Minikino uvádí také v neděli 6. června od 19 hodin.

Za pozornost stojí i dokument Svět podle Muchy, který uvede Minikino ve čtvrtek 3. června večer. Jeho autorem je Roman Vávra a přiblíží osudy jednoho z nejslavnějších českých malířů Alfonse Muchy. Film nabídne také poslední červnový den od 15 hodin.

 

Na závěr jenom dodejme, že pro účast na představeních platí mimořádná hygienická opatření. Vzhledem k aktuálním epidemiologickým opatřením všichni návštěvníci musí počítat s povinností respirátoru a s potvrzením: o negativním výsledku testu – v případě POC antigenního testu ne starším než 72 hod. z certifikovaného odberového místa či zdravotnického zařízení, v případě PCR testu ne starším než 7 dní / o prodělání nemoci Covid-19 v posledních 180 dnech / o aplikaci 1. dávky očkování minimálně 14 dní před akcí. Povinnosti se mohou měnit v závislosti na aktuálních epidemiologických opatření. (zh)

Příbuzné články