Ostravské ulice rozezní folklorní festival

Dvacátý třetí ročník festivalu Folklor bez hranic Ostrava se uskuteční ve dnech 16. až 20. srpna a představí ostravskému publiku umění nejen domácích souborů, ale také folklorních skupin ze zahraničí. Tanečníci a hudebníci budou po pět dní cestovat napříč ostravskými obvody, vystoupí na náměstích, ale i v domovech pro seniory.

Jsme rádi, že i navzdory složité době budeme moci divákům jako každoročně nabídnout také zahraniční folklor. Návštěvníci se mohou těšit na soubory ze Srbska, Polska a Slovenska, ale i na zástupce národnostních menšin z České republiky a samozřejmě na domácí kolektivy z Ostravy a okolí,“ říká ředitel festivalu Lukáš Pavlík.

Folklorní skupiny během nabitého programu zatančí v pěti ostravských obvodech a tradičně vystoupí také na klimkovické lázeňské kolonádě. V pondělí ožije folklorem centrum města, když se soubory vydají průvodem z Husova sadu a festival slavnostně zahájí v 17 hodin vystoupením na Masarykově náměstí. V úterý soubory zavítají na nové náměstí do Ostravy-Jihu na Horní 55. Středeční odpoledne se bude zpívat a tančit v Ostravě-Mariánských Horách na Mariánském náměstí a večer v Sanatoriích Klimkovice. Ve čtvrtek vystoupí soubory vedle kruhového objezdu na porubské Hlavní třídě a poslední den festivalu se mohou diváci těšit na vyvrcholení v podobě tří koncertů na hradě ve Slezské Ostravě. „Dětské soubory se v pátek na Slezskoostravském hradě představí již od 16 hodin, v 17 hodin vypukne koncert temperamentní skupiny Musica Balkanica a v 18:30 začne závěrečný festivalový koncert dospělých kolektivů,“ dodává Pavlík.

V rámci festivalového programu soubory zavítají také do domovů pro seniory nebo centra pro osoby se zdravotním postižením. „Tanečníci letos nabídnou program seniorům v domovech Sluníčko a Slunečnice. Dále navštíví i Centrum pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek,“ vyjmenovává místopředsedkyně pořadatelského spolku Markéta Sasínová.

Festival se uskuteční díky finanční podpoře statutárního města Ostravy, Ministerstva kultury ČR, městských obvodů Moravská Ostrava a Přívoz, Ostrava-Jih, Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky, Ostrava-Poruba.

Webové stránky: www.fbho.cz; Facebook: www.facebook.com/folklorbezhranic

Folklor bez hranic Ostrava
Folklor bez hranic Ostrava je festival městských folklorních souborů s mezinárodní účastí pořádaný spolkem Folklor bez hranic Ostrava, z. s. a Souborem lidových tanců a písní Hlubina. Za svou více než dvacetiletou historii přivítal desítky zahraničních i domácích souborů. Hlavním cílem po celou dobu jeho existence je snaha přiblížit ostravskému publiku zvyky jiných kultur, ale také připomenout tradiční český folklor a v neposlední řadě oživit ostravský veřejný prostor.

Příbuzné články