Loděnice Děhylov připravuje letní koncerty - Vlasta Redl s kapelou vystoupí v pátek 25. června

Vlasta Redl - Samorostlý všeuměl (skladatel, textař a zpěvák, spisovatel, studiový hráč, aranžer, hudební režisér a producent, podílel se na téměř 60 albech, taktéž autor divadelní a filmové hudby). Jeho hudební tvorba je žánrově nevyhraněná a proto těžko definovatelná, snadno rozpoznatelný je ale jeho osobitý autorsko-aranžerský rukopis, který často kombinuje tradiční melodické a harmonické linie moravského a slovenského folklóru s progresivními prvky současných hudebních směrů (rock, r&b, jazz, funky, blues).

V nové kapele hrají, zpívají, tančí a mnoho jiných věcí pro pobavení publika (a sami sebe) provádějí:

Marcel Buntaj nebo Marcel Gabriel - bicí, perkuse
Martin Gašpar nebo Petr Vavřík - baskytary, zpěv
Borek Nedorost nebo Juraj Tatár - klávesy, zpěv
Ruda Březina nebo Michal Žáček - saxofony, flétny
Matěj Morávek a Vlasta Redl - kytary, zpěv

Obvykle hrají ve dvou základních sestavách, které rozlišují (podle místa původu instrumentalistů) a překřtili na ZÁPADNÍ (WESTERN SESSION) Vavřík, Gabriel, Nedorost, Morávek, Redl + Březina a VÝCHODNÍ KONFERENCE (ORIENT EXPRESS) Buntaj, Gašpar, Tatár, Morávek, Redl + Žáček

Biografie Vlasty Redla

Narodil se v Novém Jičíně, dětství však prožil na Valašsku v Beskydech – vyrůstal v Poličné u Valašského Meziříčí. Prázdniny trávil pravidelně na Horehroní pod Kráľovou hoľou, odkud pochází jeho maminka. Patrně právě již v dětství se utvářel jeho vztah k moravským a slovenským lidovým písním, jejichž motivy využívá ve své tvorbě. Ve třinácti letech se začal učit hrát na kytaru a od patnácti let koncertuje. Vystupoval s různými bigbítovými kapelami na tanečních zábavách ve Valašském Meziříčí a okolí.

Významným mezníkem v jeho hudební kariéře bylo jeho přestěhování do tehdejšího Gottwaldova. Tam začal v prosinci roku 1983 hrát a zpívat se skupinou AG Flek, která tehdy po takřka roční odmlce způsobené odchodem zpěvačky Blanky Táborské obnovila koncertní činnost. Jako autor písní se poprvé proslavil díky vizovické skupině Fleret, která do svého repertoáru zařadila jeho písně Holky z UtopieSbohem galánečkoVečer křupavých srdíček či Bečva. Na Portě 1986 hrála skupina Fleret další jeho písničku Letiště a Vlasta Redl se stal vítězem autorské soutěže. Ve stejné době Redl rovněž začal spolupracovat se Slávkem Janouškem a Jaroslavem Samsonem Lenkem, s nimiž postupně vydal tři společné desky (Zůstali jsme domaKde domov můjBarvy domova).

Po pěti letech jeho působení v AG Fleku vyšla v roce 1989 deska Dohrála hudba. O rok později nahrál svou první sólovou desku Na výletě, na níž, jak sám řekl, se chtěl osvobodit od folku a písničkářské tvorby. Naproti tomu jeho další sólová deska Staré pecky obsahovala folkové skladby, které napsal v době spolupráce s Fleretem. Mezitím vyšla Tramtárie – další deska AG Fleku, v jehož sestavě se objevili Radek Pastrňák a Richard Kroczek ml. S nimi Redl koupil v Kobeřicích u Brna dům pro novou zkušebnu, jelikož z té staré ve Vizovicích je vyhnalo zvýšení nájmu. Jejich cesty se však posléze rozešly, Pastrňák s Kroczkem se plně soustředili na vlastní skupinu Buty, a tak je Redl po čase vyplatil a na statek se nastěhoval se svou rodinou. V roce 1994 AG Flek ve značně obměněné sestavě (ze zakládajících členů zbýval již jen Josef Šobáň) vydal společné album s Hradišťanem Jiřího Pavlici, které bylo oceněno zlatou deskou a je považováno za vynikající propojení lidové muziky a bigbítové kapely. O rok později završil Redl tříletou spolupráci se slovenskou zpěvačkou lidových písní Zuzanou Homolovou vydáním alba Slovenské balady, kde nahrál všechny nástroje. V roce 1996 se do AG Fleku vrátili zakládající členové a Redl vytvořil se sestavou, jež se zformovala v roce 1994 při projektu s Hradišťanem, vlastní skupinu, která se jmenuje Každý den jinak (na každém koncertě skutečně vystupovali pod jiným názvem. S touto skupinou vydal Redl dvě desky, na konci roku 2006 však ukončili koncertní činnost. A tak v roce 2007 koncertoval Redl buď v triu s Janouškem a Lenkem anebo sám.

Z Redlovy divadelní a filmové tvorby je nejznámější jeho účast na muzikálu Kubo pro bratislavskou Novou scénu (1999), složil hudbu pro představení „Rok na vsi“ a Silnice v Mahenově divadle a jeho muzika byla ve filmu Comeback (2006), kde si i zahrál v malé herecké roli.

Vlasta Redl příležitostně vystupuje také samostatně, jako zpívající písničkář s kytarou, a v této komornější rovině jsou to pak především Redlovy texty, co jej - navzdory všem snahám vymykat se jakémukoli zaškatulkování - řadí mezi "folkaře", ať už poetikou, či snahou o společenský a duchovní přesah. Redlovy texty se již volbou témat vyhýbají obecně osvědčeným poetickým klišé a místo nich zahrnují posluchače kvanty přímočarých informací, které jednou vyúsťují v překvapivou pointu a jindy ve filozofický závěr, vypočítaný jako matematický příklad. Redl není básník ani bavič, je něco mezi tím, potřebuje ke svým exhibicím vnímající publikum, které má cit pro humor, který balancuje na hranici umění a nevkusu, a tehdy se pak snaží být duchaplný a vtipný a - někdy za každou cenu - originální, což je asi spolu s jeho vlohami k hudebním klauniádám jedním z možných vysvětlení, proč je jeho tragikomická hvězdička již po několik desetiletí stálicí na nebi našeho česko-slovenského šoubyznysu.

Vlast Redl jako spisovatel - Vlasta Redl, jedna z nejsvéráznějších postav české hudební scény, je znám především jako zpěvák, bavič a hudební klaun, již méně jako textař a skladatel, a jen málokdo ví, že je též skladatelem hudby vážné a autorem řady písniček, které mnozí považují za lidové. Méně znám je v roli spisovatele.

Kniha - My tři a já, jejíž příprava mu od prvotního nápadu k finální verzi zabrala s přestávkami celých sedmnácti let. Tento "cestopis po nepochopitelném přátelství tří písničkářů" rozhodně nepatří mezi běžné muzikantské memoáry plné pikantérií a "veselých historek z natáčení". Poeticky laděný rukopis vypráví s vtipem a lehkostí zkušeného vypravěče neuvěřitelné příběhy dobrodruha, který hledal po boku svých nerozlučných kumpánů smysl života na stovkách koncertních štací, v hlubinách Velkého útesu, ve výšinách tatranských štítů, na ulicích New Yorku a Hong Kongu i v australských pouštích, aby ho nakonec objevil doma, v pokoji svého syna na poličce.

Kniha - kam na to chodím. Kam ty na to, Vlasto, chodíš? Tuhle nevěřícně užaslou otázku slyšel Vlasta Redl, jeden z nejosobitějších písničkářů současnosti, od svých kamarádů, příznivců i kolegů muzikantů asi nesčetněkrát. Nyní nám (a možná i sám sobě) nabízí svoji vtipnou, Redlovsky originální odpověď v romanticky laděné knize, která nese podtitul „texty a jejich příběhy“. Na pomoc si vzal třiadvacet svých písniček a na pozadí jejich textů vypráví o své veselé i smutné minulosti, o svých mizeriích, nenaplněných láskách i marných snahách prosadit se na poli hudebním, o lidech, se kterými se tehdy potkával, o své naivitě i o absurditě doby, ve které se staly tyto příběhy, z nichž nakonec vzešly písně. Redlovy písně jsou neobyčejné. A neobyčejné je i jeho svědectví o tom, jak vznikly.

V minulosti jsme si s ním zazpívali jeho již zlidovělé písničky na Loděnici na festivalu Za Vodou v roce 2006. Nyní vystupuje se svou novou kapelou složenou z těch nejlepších jazz-bluesových československých muzikantů a ti fakt umí jeho skvělé písně bezvadně podepřít a pozvednout do nových dimenzí.

Vstupenky můžete zakoupit v předprodeji ZDE za 340 Kč nebo na místě za 360 Kč (pokud budou).

Sledujte nás na webufacebooku nebo instagramu a přijďte nás brzy navštívit. Další akce tohoto areálu najdete také v kalendáři akcí na webu eprogram.cz.

Těšíme se na vás, za tým areálu Loděnice Děhylov Jiří Zapletal

(mabys, zdroj: redl.cz, wikipedie)

Příbuzné články