V termínu Colours of Ostrava ožijí Dolní Vítkovice kvalitní hudbou: proběhne elektronický Hotspot a mini festival Czech Music Crossroads

Czech Music Crossroads uvedou například Radka Baboráka, Bratry Orffy, Beatu Hlavenkovou nebo Clarinet Factory

Ačkoliv je letošní ročník festivalu Colours of Ostrava z důvodu koronavirových opatření přesunut na příští rok, milovníci kvalitní živé hudby i festivalové atmosféry v areálu ostravských Dolních Vítkovic nepřijdou zkrátka. Pořadatelský tým Colours of Ostrava totiž na původní festivalový termín připravil dvě akce pro diváky: ve středu 14. července živý koncert finského elektronického hudebníka a producenta Axela Thesleffa, který proběhne v rámci série Hotspot na předem neznámém, unikátním a zatím pro tento účel nevyužitém místě Dolních Vítkovic. Na 15. - 17. července pak přesunul svoji tradiční akci, showcase festival Czech Music Crossroads, který letos v sálech Dolu Hlubina nabídne poctu Ástoru Piazzollovi v podání Radka Baboráka a souboru Orquestrina, koncert Bratrů Orffů, zkrácená půlhodinová vystoupení pečlivě vybraných domácích a zahraničních kapel (např. Beata Hlavenková nebo Clarinet Factory) i debaty nad aktuálními hudebními a kulturními tématy.

Hudbu Axela Thesleffa, která spojuje taneční elektroniku s rockem, post-rockem, metalem a je ovlivněna klasikou i východní tradicí, doplní po západu slunce působivá světelná podívaná i projekce na budovy Dolních Vítkovic,” láká na večer 14. července Filip Košťálek z týmu Colours of Ostrava. Diváky navíc rozehřeje český hudebník, producent a performer Ventolin. Koncert v rámci série Hotspot je určen pro limitovaný počet fanoušků. Přesné místo, na kterém ještě žádná party či koncert neproběhly, se dozví pouze držitelé vstupenek. Ty jsou k dostání zde.

„Letošní Czech Music Crossroads vzhledem k přesunu Colours of Ostrava plánujeme o to více otevřít nejen pro odbornou veřejnost, ale také pro všechny, kteří si chtějí po dlouhém období koronavirového půstu užít živé koncerty i příjemnou letní festivalovou atmosféru," vysvětluje ředitelka Czech Music Crossroads Petra Hradilová.

Hlavními lákadly se stanou dva nezkrácené večerní koncerty: ve čtvrtek 15. července představí naživo světově proslulý hráč na lesní roh a dirigent Radek Baborák se svým souborem Orquestrina poctu Ástoru Piazzollovi, nejslavnějšímu skladateli argentinského nuevo tanga, od jehož narození letos uplyne 100 let. „Jde o naprosto unikátní zpracování Piazzollových nejslavnějších skladeb. Jejich živelně energická, ale současně i lyricky zahloubaná interpretace povyšuje Piazzollovu mistrovskou kompoziční invenci na světovou úroveň. Jde o jednu z mála příležitostí slyšet Radka Baboráka a jeho soubor na pódiu v České republice," zdůrazňuje jeden z organizátorů Jiří Moravčík. Koncert je uváděn ve spolupráci se Svatováclavským hudebním festivalem.

V sobotu 17. července se do Ostravy po třech letech vrátí Bratři Orffové. „Neofolková kapela propojující ve své tvorbě elektroniku s intimním folkem a dadaistickými texty zahraje na ojedinělém koncertu průřez více jak dvacetiletou tvorbou,” dodává Jiří Moravčík.

Vedle nich na showcasových půlhodinových koncertech vystoupí během tří dnů z České republiky Beata Hlavenková a Kapela Snů, Clarinet Factory, Tomáš Kočko & Orchestr, Hrubá hudba a Omnion, z Polska Orkiestra św. Mikołaja, Ciśnienie a Resina, ze Slovenska pak Barbora Botošová, Hrdza a Folk Band Pokošovci.

Zájemci o hlubší vhled do zákulisí hudebního průmyslu budou moci navštívit například debaty Jak to zvládly velké festivaly, Co s tím, když jsou prázdné kluby a prázdné diáře, Když nejde zvuk, světla nesvítí a není co stavět, O čem psát, když se nehraje?, Pandemic Success Stories nebo Granty, podpora, export, plány.

Celkově 7. ročník Czech Music Crossroads nabídne od 15. do 17. července 2021 v sálech Dolu Hlubina celkem třináct koncertů a řadu debat a workshopů pro hlubší zájemce nejen o hudební problematiku. Program bude přístupný veřejnosti při dodržení všech aktuálně platných koronavirových opatření. Vstupenky jsou již nyní v prodeji zde, registrace na panelové diskuse, workshopy a speed dating probíhají zde. Více informací na: https://crossroadsmusic.cz.

Hudební konference a showcasový festival Czech Music Crossroads vznikl v roce 2014 s cílem vždy před Colours of Ostrava představit hostům z celého světa kvalitní a přesahovou hudbu ze střední a východní Evropy v žánrech world music, folku, jazzu a nové akustické hudby. Pro letošní rok přislíbili svoji účast například lucemburský publicista Willi Klopottek, ředitel španělského festivalu Fira Mediterrània de Manresa Jordi Fosas, holandský kurátor festivalu Welcome to the Village Koen ter Heegde, dramaturgyně festivalu festival Todo Mundo Marija Vitas, ředitel marockého festivalu Visa For Music Brahim Elmazned, hudební publicistka a producentka slavného rádiového pořadu A World In London Sophie Darling, ředitelka významné estonské agentury JV-Promotion Juliana Volož, nebo vedoucí produkce slovinského festivalu Druga Godba Festival Dojrana Prokopieva.

Axel Thesleff - I Am: https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=3bLsosZoV4w

Czech Music Crossroads 2019 – aftermovie: https://www.youtube.com/watch?v=phHAE3BKbzg

Radek Baborák & Orquestrino: https://www.youtube.com/watch?v=4p1e_tP6lI4

Bratři Orffové: https://www.youtube.com/watch?v=cPcnVqqSXgc

(hm)

Příbuzné články