Úspěšný dokument NOVÁ ŠICHTA míří do kin!

Z horníka programátorem? Proč ne! Přeprogramuj svůj život!

Může se stát z horníka, který strávil čtvrtstoletí na šachtě, programátor? Dozvíte se v intimní dokumentární komedii NOVÁ ŠICHTA, která po dlouhém čekání vstupuje do českých kin. Debutový film absolventa FAMU Jindřicha Andrše už má na kontě celou řadu cen: hlavní cenu Česká radost a Cenu diváků na MFDF Jihlava 2020, Cenu Innogy pro objev roku České filmové kritiky 2021 a dvě ceny na prestižním MFF v Lipsku. Slavnostní veřejná kinopremiéra proběhne ve středu 23. 6. v domovské Ostravě v letním kině Amfi v Porubě. Do kin vstoupí Nová šichta ve čtvrtek 24. 6. 2021.

O filmu:

25 let strávil Tomáš Hisem pod zemí jako horník na Ostravsku. Trh práce se ale prudce mění, doly zavírají, havíři se rekvalifikují. Tomáš si navzdory nevěřícím pohledům svých kamarádů volí specializaci, která má k jeho původní profesi opravdu na hony daleko. Hodlá vyměnit šachtu za digitální prostor a stát se programátorem. Intimní a zároveň lehce humorný časosběrný portrét režiséra Jindřicha Andrše sleduje komorní, ale epickou odyseu obyčejného člověka. Svým nevtíravým humanismem evokuje díla klasiků britského sociálního realismu, její řízný ostravský akcent si však s ničím nespletete.

Film vznikal po dobu téměř čtyř let. Intenzivně se začalo natáčet v roce 2017, těsně před zavřením dolu Paskov, což je i iniciační moment příběhu – Tomášovi se zavřel důl, na kterém celý život pracoval a musí se rozhodnout, co bude dělat dál. Film nejprve vznikal jako studentský film FAMU, s obrovským nasazením spolužáků a studentů Tomáše Frkala, Augustíny Mickové, Šimona Herrmanna a Lukáše Janičíka. Asi v polovině natáčení se k nim připojil producent Miloš Lochman, který film pomohl dofinancovat a spolu s podporou SFK a koproducenty Českou televizí a Studiem Bystrouška jej rozšířit do podoby profesionálního celovečerního filmu. Přesto film vznikal stále ve skromných, debutantských podmínkách, proto pro jeho postprodukci byla klíčová i úspěšná sbírka na platformě Hithit a podpora Moravskoslezského kraje. Pro všechny členy tvůrčího štábu, kromě producenta, jde o celovečerní filmový debut.

Nova šichta OFICIÁLNÍ CZ trailer - YouTube

O režisérovi:

Jindřich Andrš (1994) je debutujícím režisérem a producentem. Studoval režii dokumentárních filmů na FAMU, filmovou vědu na Univerzitě Karlově a Edinburgh Napier University. Za svůj krátký film Poslední šichta Tomáše Hisema obdržel Zvláštní uznání v sekci Česká radost na MFDF Jihlava 2017 a další ceny. Nová šichta – intimní časosběrný portrét propuštěného horníka, který se rozhodl přeučit na programátora, je jeho celovečerním debutem.

S Novou šichtou se Andrš zúčastnil mezinárodních workshopů Ex Oriente, Doc Incubator CZ a IDFA Academy. Jako producent se podílel na krátkém filmu Elišky Cílkové Pripyat Piano; tato filmová báseň z Černobylu obdržela v roce 2019 cenu Silver Eye Award a v roce 2021 nominace na Cenu české filmové kritiky v kategorii Krátký film a na cenu Český lev ve stejné kategorii. Eliška Cílková je také autorkou originálního soundtracku k filmu Nová šichta. Hudba je nyní k dispozici online na hudebních serverech Spotify, iTunes, Apple Music a Amazon: A New Shift / Nova sichta (Original Score) by Eliska Cilkova. „Autorská hudba k Nové Šichtě je složena na kostelní varhany,“ říká skladatelka Eliška Cílková. „Během procesu hledání správného zvuku a témbru jsem vycházela z toho, že nejhlubší (a zároveň největší) píšťaly varhan znějí v určitých rejstřících nevšedně a vydávají zvuk podobný syntetickému hučení dolu. Mým záměrem bylo vytvořit hudbu minimalistickou, která by umožnila nacítění se na hlavní postavu a její vnitřní svět.“

(hm)

Příbuzné články