Letní večery v centru Ostravy s hudbou či mluveným slovem

Pestrý kulturní program pro srpnové večery připravilo ostravské Centrum PANT s cílem přispět k oživení centra Ostravy. Během druhé poloviny prázdnin se tak v Ostravě představí kupříkladu zpěvačka Vladivojna La Chia, muzikanti Eva Turnová s Tomášem Hradilem nebo třeba písničkář Jan Burian. Většina akcí je soustředěna na zahradu ostravského Domu umění. Představme si program na srpen podrobněji.

Už v neděli 1. srpna 2021 od 19 hodin se můžete těšit na letní koncert dvou nepřehlédnutelných ostravských rodaček. Vladivojna La Chia s Terezií Vodička Kovalovou zahrají průřez svou starší i novější tvorbou. Pořadatelé slibují křehce intimní vystoupení okořeněné bezprostředním a vřelým kontaktem s publikem.

O pár dní později – ve čtvrtek 5. srpna – se bude opět koncertovat na zahradě za Domem umění. Koncert Evy Turnové a Tomáše Hradila nese název Procházka turnovým hájem a bude mít charakter literárně-hudebního večera se čtením z knihy Turnový háj a písněmi obou hudebníků. Eva Turnová je pražskou hudebnicí, spisovatelkou, překladatelkou a výtvarnicí. V minulosti působila jako baskytaristka v kapelách DG 307, Šílenství Mejly Hlavsy a The Plastic People of the Universe. V současnosti koncertuje s vlastní kapelou Eturnity. V posledních sedmi letech přispívá svými sloupky do časopisů Instinkt, Reflex a Reportér pod názvem „Turnový háj“. Tyto hořkohumorné glosy, nabité jemnou ironií, vycházejí pod stejným názvem knižně. Od roku 2018 uvádí brněnské divadlo Na provázku jejich dramatizaci.

Tomáš Hradil je hudebník, cestovatel a básník, dramaturg a producent. Věnuje se autorské umělecké tvorbě, produkci koncertů a festivalů. V současnosti působí v kapelách Los Perdidos, Heda Pěňová a podílí se na projektu zhudebněné poezie I. M. Jirouse „I vši“.

O týden později, tedy ve čtvrtek 12. srpna se bude konat v přímo v prostorách Centra PANT talk show Jana Kunzeho. „V centru pozornosti“ bude tentokrát violoncellistka a ostravská rodačka Terezie Vodička Kovalová, která patří v současné době mezi nejžádanější české hudebnice. Spolupracovala s nejznámějšími českými hudebníky od Jarka Nohavici, přes Lenku Dusilovou, Davida Stypku až k hiphopovým hvězdám jako je Paulie Garand nebo Kenny Rough. Její stopu nese vice než 60 hudebních alb různých žánrů.

V úterý 24. srpna se poté program vrátí opět na zahrádku Domu umění, kde se bude konat další díl z cyklu scénických čtení – LiStOVáNí. Alan Novotný a Jiří Ressler představí slavného Haškova Švejka. Pořadatelé k akci doplňují: „Ne, že by měl Alan Novotný v hlavní roli na sobě červený svetr s logem „v krizi vás ochráníme”, ale rozhodně se těšte, že se v tom současné Česko a naše společnost dozajista promítne.“

A hned den poté, tedy ve středu 25 srpna, se bude za Domem umění koncertovat, ale i povídat. Do Ostravy přijede Jan Burian, který je pravidelným a oblíbeným hostem Centra PANT. Pořadatelé na další letní večer zvou slovy: „Přijďte si užít jeho inteligentní a laskavý humor, který se skrývá v jeho písních i mluveném slově.“

Všechny informace a aktuality o chystaných akcích najdete na stránkách Centra PANT či jeho Facebooku. (hav, foto: facebook.com/vladivojnalachia)

Příbuzné články