Už jste viděli ostravské Kumštýře?

Filmová komedie nazvaná Kumštýři: Ostruhy nekonečna o hereckém souboru smyšleného oblastního divadla, které řeší problémy ne zrovna běžným způsobem, měla nedávno svou premiéru. Za nevšedním filmem, který je k vidění na streamovací platformě MirPlay.cz, stojí tvůrci z oblíbeného komediálně zaměřeného ostravského Divadla Mír, zejména Štěpán Kozub a Albert Čuba.

„Kumštýři jsou o všech mých divadelních kolezích, které znám i neznám. Určitě jsem tím ale nechtěl nikoho urazit, jen jsem si trochu udělal legraci z určitých situací a typů lidí, kteří se v divadlech vyskytují,“ přibližuje námět jeho autor Štěpán Kozub.

Film se natáčel v dubnu 2021 v jednom ostravském divadle v centru města. Všechny postavy jsou fiktivní. Předlouhou scénáře ale byla Štěpánovi a Albertovi směsice mnoha skutečných postav. Divák tak může ve filmu vidět různé archetypy umělců, kteří se objevují snad ve všech českých divadlech.

„Ve filmu zazní i reálné hlášky a glosy, které jsem v divadlech různě zaslechl, třeba taková ‚byl jsi dobrej… Kdysi‘ a mnoho dalších,“ popisuje Štěpán Kozub, který zároveň vzpomíná na dubnové natáčení: „U natáčení jsme se dost bavili, protože je vlastně docela vtipné, když herci hrají herce, a ještě tak debilní herce, jací jsou v našem příběhu.“

V přibližně hodinu trvajících Kumštýřích se diváci mohou těšit na herce Alberta Čubu, Štěpána Kozuba, Vladimíra Poláka, Robina Ferra, Beátu Hrnčiříkovou a Kristýnu Lipinovou, ale také na Ladu Bělaškovou z Národního divadla moravskoslezského, Markétu Matulovou z Divadla Petra Bezruče nebo třeba Roberta Mikluše z pražského Národního divadla.

Další informace najdete například na stránkách Divadla Mír. (hav, foto: Jan Lipovský - www.divadlomir.cz)

Příbuzné články