Koncert Ewy Farné na Dolním náměstí zahájí Bezručovu Opava 2021

Tématem letošního ročníku festivalu Bezručova Opava, který se bude konat během celého letošního září, bude „síla žen“. Nejen Opavané se tak mohou těšit na spoustu zajímavých kulturních akcí různým způsobem akcentující ženský svět. Už ve čtvrtek 2. září od 20.30 hodin je například naplánované vystoupení populární polsko-české poprockové zpěvačky Ewy Farné na opavském Dolním náměstí.

Ale k vidění a slyšení toho bude daleko více. Už 64. ročník jednoho z nejstarších kulturních festivalů České republiky, který se bude konat na různých místech Opavy až do 4. října, nabídne 11 filmových projekcí, 15 divadelních představení, 18 koncertů, 8 výstav, 8 přednášek a besed, 6 literárních pořadů, několik tanečních programů, ale také speciální programové bloky stvořené na zakázku festivalu nebo autobusový zájezd na zámek Kunín za jednou z největších osobností regionu hraběnkou Marií Walburgou z Kunína, která byla letos v rámci „Roku osvícenské šlechty“ označena jako první dáma Moravy.

Pořadatelé například lákají na vybrané programové body těmito slovy:

Divadelní oblast skvělými zážitky naplní především hostující divadla – Persony Divadla Na zábradlí, pracující s fenomenálním uměleckým odkazem filmového a divadelního režiséra Ingmara Bergmana, znalce ženské duše, Divadlo pod Palmovkou přináší festivalu Thálií ověnčenou inscenaci Nora, Divadlo Husa na provázku představí femme fatale české kultury první poloviny dvacátého století – skladatelku a dirigentku Vítězslavu Kaprálovou (Vitka), alternativní divadelní polohy i vizuální báseň s prvky absurdity i grotesky nabídne mezinárodní ženský herecký kvartet výjimečného divadla Continuo.

Hudební stopa festivalu je reprezentována barokními koncerty ve spolupráci se Svatováclavským festivalem – titul koncertu souboru Collegium Marianum „Lilium mezi trním“ nás zavede do světa raně barokní hudby Českého království a pozoruhodný hudební příběh princezny Anny, interpretován skvělými muzikanty, bude připraven v prostorách kostela sv. Hedviky. Ale na své si přijdou i fandové jiných hudebních žánrů (Lenka Dusilová, Szidi Tobias, Katarína Knechtová, Tara Fuki, Mucha). Unikátní koncert dvou ženských kvartet připravilo do svých prostor KUPE.

Výstavním počinem bude nejen reprezentativní fotografická výstava Institutu tvůrčí fotografie k 30. výročí existence, ale třeba také mimořádná fotografická kolekce Dany Kyndrové Žena mezi vdechnutím a vydechnutím, Portréty Jadrana Šetlíka, výstava mimořádných uměleckých osobností – sochařů Zdeny Fibichové a Vladimíra Preclíka nebo výstava Okupace Kurtem, kterou pro letošního laureáta Ceny Petra Bezruče a jubilanta Kurta Gebauera připravili s láskou jeho studenti Ateliéru veškerého sochařství v budově Slezanky.

Literární oblast a odkaz slezského barda Petra Bezruče nás zavede na Městský hřbitov, kde bude 15. září slavnostně odhalen epitaf básníka, mimořádný zážitek slibuje speciální edice formátu slam poetry „Femislam“ v kostele sv. Václava i křest básnické sbírky Adély Senecké, ale také setkání se spisovatelem Alešem Palánem a jeho novou knihou nebo uvedení knih cestovatelky Moniky Benešové nebo lékařky-záchranářky Kristýny Höschlové.“

Celý program i možnost stáhnout si festivalový bulletin najdete na stránkách města. (hav, foto: facebook.com/ewafarna)

Příbuzné články