Literární festival také třeba s Lednickou, Mertou nebo Mutanty

Šestidenní program festivalu Inverze bude nabitý literaturou i hudbou a bude se odehrávat na přelomu srpna a září hned na několika oblíbených místech v centru Ostravy. Už čtvrtého ročníku, který se bude konat od pondělí 30. srpna do soboty 4. září 2021, se letos poprvé zúčastní také hosté z Maďarska a Polska.

Součástí festivalu budou například autorská čtení a besedy se zajímavými literáty, například Karin Lednickou, Lucií Faulerovou nebo Ondřejem Kundrou. Návštěvníci se mohou těšit také třeba na literární pořad básníka Petra Hrušky s Vladimírem Mertou a Milanem Děžinským, diskuzi Tomáše Šebka a Jakuba Szántó nebo přednášku hudebních publicistů Karla Veselého a Miloše Hrocha, autory knihy Všechny kočky jsou šedé.

Během festivalu zahrají kapely Mutanti hledaj východisko, Bratři Orffové nebo Bára Zmeková. Pořadatelé připravili také speciální programové bloky týkající se současné polské, maďarské a slovenské literatury a spoustu workshopů. Během festivalu se uskuteční také křty dvou výjimečných sbírek autorek Anny Ročkové a Kateřiny Marie Tiché.

Festival se bude nejčastěji konat v centru Ostravy v kulturním centru Provoz u nábřeží řeky Ostravice, který najdete na ulici Kostelní 24, kousek od Sýkorova mostu. Část programu se uskuteční také v Centru PANT, antikvariátu Fiducie, v klubech Dock, Barrák, na Střeše Světa a na Slezskoostravském hradě.

Pořadatelé k festivalu uvádí, že „základním znakem inverzního programu je rozmanitost. Také letos na ní vystoupí známí autoři, talentovaní debutanti i hudební interpreti napříč žánry. Každý návštěvník si tak budou moci vybrat to své.“

Všechno podstatné najdete na webových stránkách festivalu www.festivalinverze.cz. (hav)

Příbuzné články