POKÁČ – 9. září, velký letní koncert na Loděnici v Děhylově

Vynikající a aktuálně velice populární český písničkář a textař hrající na kytaru a ukulele, se na pódiu na Loděnici v Děhylově objeví již třetí rok za sebou, a to ve čtvrtek 9. září od 19 hodin.

Promyšlené texty na aktuální témata a skvělé melodie milují lidé napříč generacemi a mnozí čekají, kdy vyjde další Pokáčova Rychlovka na Frekvenci 1, nové Pokáčovo demo, nebo skvělý nový song na Youtube. A Pokáč to fakt umí! Loni jsme kvůli opatřením museli omezit počet vstupenek na 1000 ks, tak uvidíme, jak to bude letos.

Kdo je POKÁČ?

Pokáč, vlastním jménem Jan Pokorný, se narodil roku 1990 v Praze. Je český písničkář a textař hrající na kytaru a ukulele. V jeho písních se často nacházejí ironie, také sarkasmus a nadsázka. V textech často zpracovává témata obyčejného života.

Vyrostl ve středočeské vesnici Stehelčeves poblíž Kladna. Po vystudování gymnázia ve Slaném absolvoval magisterský obor Otevřená informatika na ČVUT. V rámci studia softwarového inženýrství a počítačového vidění strávil půl roku na stáži v Bruselu, kde se podílel na vývoji autonomních vozidel pro automobilku Toyota. Zasnoubil se s bývalou českou vícebojařkou Eliškou Klučinovou. Společně mají syna Teodora Pokorného. V současnosti žije v Praze.

Hudební kariéra

Své první písně napsal v roce 2008. První koncert absolvoval v dubnu 2009 ve Slaném, jako předskokan. V roce 2011 vytvořil autorské duo s právě začínajícím zpěvákem Voxelem a jako textař se podílel na jeho dvou albech (AllBoom, Motýlí efekt). Z této spolupráce vznikla například píseň „V Naší ulici“, která dosáhla několik milionů zhlédnutí na YouTube. Jejich společná píseň „Zejtra je taky den“ (2013) byla první výraznější zmínkou o Pokáčovi jakožto interpretovi. V roce 2015 vytvořil svůj debutový singl „Vymlácený entry“; finance na natočení klipu získal díky crowdfundingové kampani na platformě Startovač.

V roce 2017 vydal své první studiové album Vlasy, které obsahovalo hity „Mám doma kočku“, „Rád chodím na poštu“ nebo „Co z tebe bude“. Následně získal nominace na objev roku v hudebních anketách Český slavík i ceny Anděl. Druhé studiové album Úplně levej (2019) pokřtil ve Foru Karlín. Obě desky získaly dvojnásobné platinové desky za prodej. Třetí studiové album Antarktida (2021) má být pokřtěno 20. ledna 2022 na dosud největším koncertě Pokáče v O2 aréně Praha.

Pokáč spolupracuje také s jinými interprety. Podílel se na textech několika písní skupin Mirai („Chci tančit“, „Anděl“, „365“ a další) a Rybičky 48 („My“, „Zamilovaný a nešťastná 2“), dále je spoluautorem textů několika písní Jakuba Děkana („Já vím“, „Příběh“), se kterým také nazpíval duet „Co bejvávalo už není“. S Pavlem Calltou nazpíval virální hit „Písnička“, své síly spojil se swingovou kapelou B-Side Band a společně vydali swingovou předělávku Pokáčovy původní písně „Co z tebe bude“ pro album Folk Swings. Napsal také text skladby „Nejsem další!“ z třetího ročníku hudebního projektu AquaBabes 2016, textařsky se podílel na písni „Cizí zeď“ v projektu 1/10 od OneManShow FOUNDATION. V sezóně 2018/2019 psal písně pro fotbalový klub AC Sparta Praha, jehož je fanouškem. V únoru 2020 absolvoval koncertní turné po Austrálii. Od března 2020 glosuje na Frekvenci 1 aktuální dění ve společnosti pod názvem Pokáčova rychlovka.

Mezi jeho písněmi je řada duetů s hudebníky, například s Kateřinou Marií TichouBerenikou Kohoutovou či Jakubem Ondrou. S Annou Julií Slováčkovou nazpíval píseň „I když jsme plešatý“, která má za cíl podpořit děti a mladé onkologické pacienty z projektu Můj nový život. K nejznámějším skladbám patří „Vymlácený entry“, „Mám doma kočku“, „V lese“, „Rád chodím na poštu“, „Matfyzák na discu“ či „Cowboy“.

Ceny a nominace:

  • 2017 – nominace na objev roku v anketách Český slavík a Ceny Anděl
  • 2019 – nominace v kategorii sólový interpret v anketě Ceny Anděl
  • 2020 – cena OSA pro autora roku za nejhranější popovou píseň (Anděl – Mirai)
  • 2021 – 2x Platinová deska za alba Vlasy i Úplně levej

Vstupenky na koncert na Loděnici v Děhylově 9. září je možné objednat ZDE.

Další akce najdete na našem webu, facebooku a instagramu. Přijďte nás brzy navštívit! 

Těšíme se na vás v Loděnici Děhylov 

(mabys, zdroj: wikipedie.cz)

Příbuzné články