Festival T-film nabídne v Moravskoslezském kraji 62 filmů, 15 soutěžních

Do devátého ročníku soutěžního mezinárodního filmového festivalu T-film 2021, který se na různých místech Moravskoslezského kraje bude konat od 10. do 31. října, přihlásilo své snímky 62 tvůrců z celého světa.

Do finálové patnáctky, ze které porota vybere ty nejlepší, se letos probojovalo 15 filmů z Ruska, Polska a Gruzie, USA, Španělska a z Česka. ČTK to dnes řekla mluvčí festivalu Petra Špornová.

"Dokumentární snímky autorů z celého světa se vydají za svými diváky nejen do kulturních zařízení, ale také do základních a středních škol v Moravskoslezském kraji. Slavnostní vyhlášení vítězných dokumentů se bude konat 14. října v opavském kostele svatého Václava," uvedla.

Nově především ve školních budovách.

Pandemie koronaviru už loni změnila podobu festivalu. Ze sálu kin, kam přicházeli diváci, se akce přesunula především do školních budov. Tento formát zůstal podle pořadatelů zachován i letos. "Prostřednictvím webu www.t-film.cz si mohou organizace zvolit téma korespondující s jejím zaměřením," řekla. Festival budou provázet workshopy a program pro veřejnost.

"Festival každoročně představuje krátké dokumentární snímky z celého světa, ať už jde o amatéry, profesionály, spolky nebo organizace. Loňskou hlavní cenu festivalu Grand Prix získal americký dokument s názvem Veletrh vědy, který vznikl v koprodukci s National Geographic," doplnila ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková.

Letos přihlásilo snímky do soutěžního festivalového klání celkem 62 tvůrců z celého světa. V tomto roce má poprvé velmi silné zastoupení tuzemská tvorba. Filmy, které vznikaly převážně v době pandemie, mají různou tematiku: například sluneční zatmění, týdenní život čtyř teenagerů bez internetu nebo boj o záchranu šimpanzů. Soutěžit se bude ve třech kategoriích - Zelená planeta, Člověk a společnost a Inspirace.

(Zdroj: ČTK)

Příbuzné články