Ostrava zažije intenzivní zvuková dobrodružství

Od noise music a industrialu přes temný ambient, post punk, free jazz, psychedelický krautrock, současnou vážnou hudbu a improvizaci až k performancím a zvukovým instalacím… To vše nabídne hudební festival nazvaný Hlukovæ mysteria 2021, který se bude konat v pátek 17. a v sobotu 18. září na různých místech Ostravy.

Hlukovæ mysteria jsou festivalem okrajových žánrů a experimentů. Návštěvník se může těšit na třicítku koncertů během dvou dnů v prostorech jako jsou Antikvariát a klub Fiducia, Důl Michal, Gospoda či Otvor v Docku.

Mezi hlavní hvězdy festivalu patří švýcarský sonický mág Dave Philips, který se na experimentální hudební scéně pohybuje už od 80. let. Pořadatelé jeho tvorbu charakterizují těmito hesly: „Rituální protestní hudba, zvukový aktivismus, humanismus. Skladba, audio umění, psychoakustika, experimentální hluk, musique concrète, performance. Hlas, mikrofony, objekty, elektronika, terénní nahrávky, video. Na festivalu odehraje Dave Phillips dva koncerty, v pátek field recordings, v sobotu live action.

Mezi další významná jména patří například sedmičlenný soubor Opening Performance Orchestra. Pořadatelé uvádí, že v posledních letech vyšlo u vydavatelství Sub Rosa několik jejich pozoruhodných alb ve spolupráci s osobnostmi jako Blixa Bargelt, Bill Laswell, Iggy Pop, Luciano Chessa, Phil Niblock a dalšími.

Mezi vystupujícími se objeví umělci místní i přespolní, například z Maďarska, Německa nebo třeba Polska. Medailonky vystupujících a další informace najdete například na Facebooku. (hav, foto: www.davephillips.ch)

Příbuzné články