Nejzajímavější české či slovenské divadelní inscenace v Ostravě!

I podzimní edice divadelního festivalu Dream Factory Ostrava nabídne ve dnech od úterý 21. do neděle 26. září 2021 spoustu skvělých divadelních zážitků. Kromě místních divadel se v Ostravě představí špičkové tuzemské či slovenské soubory: Divadlo Husa na provázku, Činoherní klub, A studio Rubín, Prešovské národné divadlo, Slovenské komorné divadlo Martin, Divadlo Na zábradlí, soubor My kluci, co spolu chodíme, Divadlo X10, Divadlo pod Palmovkou, Divadelní spolek JEDL, Městská divadla pražská či  MeetFactory.

Už 12. ročník divadelního festivalu Dream Factory Ostrava se letos koná dvou dějstvích. To první si Ostravané užili v druhé polovině června, nyní organizátoři přicházejí s dějstvím druhým, které se bude konat zejména v Domě kultury města Ostravy nebo třeba v opuštěných prostorách Hotelu Palace v centru Ostravy. Festivalové dění doplní představení všech nejvýznamnějších ostravských divadel (tzv. Ostravská sekce) nebo diskuze po představeních či na určité konkrétní téma (Živé , či spíše přežívající umění?).

Milovník divadla si tentokrát může vybírat opravdu z bohaté nabídky oceňovaných inscenací, chybět nebudou komediálně laděné kusy i ty drásavě existenciální. Velkou pozornost například vzbuzuje představení Gadžové jdou do nebe Jiřího Havelky a kolektivu brněnského Divadla Husa na provázku. Hrát se bude o česko-romském soužití, o předsudcích, s živou hudbou k tomu. Divadelní noviny označily inscenaci za Sukces měsíce a mimo jiné uvedly: „Sedm herců – z nichž tři jsou Romové – se formou stand-up výstupů svěřuje se svými problémy, jak o této tematice mluvit, jak se k ní vztahovat, a zároveň zmiňují, jaká vlastní i okolím vsugerovaná klišé a předsudky museli v životě – a stále často musí – zvládat a překonávat. Zvolený nadhled a místy až brutální komediální charakter umožňují přímou a bezpředsudečnou konfrontaci s nimi.“

Prešovské národné divadlo zahraje v Ostravě opakovaně oceňované autorské herecké monodrama Petra Brajerčíka Moral Insanity. To vzniklo na motivy románu Umberta Eca Pražský hřbitov a zkoumá konspirační teorie, antisemitské a rasistické představy, které vycházejí z nepříznivé ekonomické a společenské situace, a jejich odraz v médiích a politice. Inscenace získala cenu Grand Prix Nová dráma 2019 a prestižní divadelní ocenění Dosky 2019 v kategoriích Mimořádný počin v oblasti činoherního divadla, Nejlepší inscenace sezóny, Nejlepší režie sezóny, Nejlepší mužský herecký výkon sezóny a Nejlepší scénická hudba sezóny.

Velká očekávání také například vzbuzuje inscenace Persony, kterou připravil v pražském Divadle Na zábradlí Jan Mikulášek. Inscenace vychází z obsáhlého díla geniálního švédského autora Ingmara Bergmana, tvůrce pěti desítek filmů, a více než 120 divadelních inscenací. V blíže neurčitém bytě se odehrávají v podání osmi herců zhuštěná dramata, s každým novým nájemníkem přichází i nový příběh – střídají se zde tváře, osudy, příběhy i nálady.

Také další inscenace jsou naplněné nejen skvělými herecké výkony či inovativní divadelní režií, ale i závažnými tématy. Kupříkladu Divadlo X10 přináší environmentální grotesku Mezní stav s prvky angažovaného divadla či MeetFactory divadelní adaptaci skvělého temného Houellebecqova románu Serotonin, který - zjednodušeně řečeno - popisuje osobní krizi hlavního hrdiny na pozadí společenského rozkladu.

Ale k vidění toho bude daleko více. Informace o jednotlivých inscenacích i možnost rezervovat si vstupenky najdete na stránkách festivalu dfov.cz/program.

A ještě jedna příjemná novinka na závěr. Pořadatelé připravili pro divadelní nadšence akci v podobě zvýhodněného vstupného. Při koupi nezlevněných vstupenek na 3 nebo 4 festivalová představení budou vstupenky se slevou 30 %. Při koupi nezlevněných vstupenek na 5 a více festivalových představení budou vstupenky dokonce se slevou 50 %. Festivalové novinky můžete sledovat také na například na Facebooku

(hav, foto z inscenace Gadžové jdou do nebe: David Konečný)

Příbuzné články