Ostravský TrikFilm dává příležitost i dětem

Do ostravské soutěže animovaných filmů se mohou hlásit studenti i třeba ještě docela malé děti. Smyslem festivalu TrikFilm je propagovat nezávislou uměleckou multimediální tvorbu dětí a mládeže v mezinárodním kontextu. Druhý ročník, který pořádá Fakulta umění Ostravské univerzity, se bude konat od 6. do 10. října 2021 v Ostravě.

Mezinárodní festival dětské a studentské multimediální tvorby TrikFilm se zaměřuje na dětskou a studentskou tvorbu v oblasti animace, světelného designu, Motion Designu, videoartu a PC her. Slibuje pobavení a nabízí zajímavý a zábavný program pro všechny, kdo mají rádi příběhy, animaci nebo PC hry. Pořadatelé uvádí, že festival podporuje také rozvoj tvůrčího myšlení v souvislosti s novými trendy nejen v umělecké sféře ale i v edukativní oblasti. Do soutěže jsou přijímány projekty z celého světa, hodnotí je mezinárodně složená porota odborníků.

Soutěžní kategorie:
A – Mezinárodní soutěž animovaných filmů dětí do 11 let
B – Mezinárodní soutěž animovaných filmů dětí a mládeže od 12 do 16 let
C – Mezinárodní soutěž animovaných filmů studentů středních škol
D – Mezinárodní soutěž animovaných filmů pro studenty vysokých škol
E – Mezinárodní soutěž Motion Designu
F – Mezinárodní soutěž videoartu
G – Mezinárodní soutěž Light Designu
H – Mezinárodní soutěž tvorby PC a video her, interaktivních projektů rozšířené a virtuální reality

Doprovodný program festivalu se bude konat v pátek 8. října v prostorách Fakulty umění Ostravské univerzity a o den později v sobotu v ostravském klubu Atlantik.

Ještě do pondělka 20. září 2021 mají možnost se zájemci přihlásit do soutěže či na workshopy pro děti věnované klasické animaci nebo na workshop Jak vytvořit PC hru. Ten je určený mládeži od 15ti let. Připraven bude i seminář Animace ve výuce pro pedagogy a dospělé.

Pro festivalové návštěvníky budou v sobotu k dispozici projekce v kině Vesmír či „Tržiště s umění“ - ukázky. Program projekcí bude ještě upřesněn na webových stránkách festivalu trikfilm.cz.

V loňském roce se do soutěže přihlásilo 170 účastníků, jejich projekty hodnotilo 12 porotců z Česka, Slovenska a Polska. „Přestože náš první ročník ovlivnila karanténní opatření vlády, troufám si říci, že se nám podařilo dostat naše aktivity do povědomí veřejnosti města, kraje, ale také středních a vysokých uměleckých škol a pořadatelů ostatních festivalů především animované tvorby.“ říká organizátorka festivalu Denisa Jánská. (hav, obrázek Josef Barták: trikfilm.cz)

Příbuzné články