Světová architektura aneb co se také bude stavět v Ostravě

Lepší představu o tom, jak bude vypadat chystaný nový ostravský koncertní sál, si můžete udělat díky výstavě Steven Holl: Making Architecture, která bude zahájena v ostravském Domě umění v úterý 21. září 2021 v 17 hodin. Výstava pak potrvá až do 5. prosince. Výstava představí dvanáct projektů známého amerického architekta, podle jehož návrhu by mělo stavět i v Ostravě.

Výstava návštěvníkům ukáže jedenáct již realizovaných projektů Stevena Holla a nově také dvanáctý projekt: koncertní sál v Ostravě, který je v přípravné fázi. Expozice odhaluje složitý a osobitý proces tvorby architektonických projektů Stevena Holla, které jsou prezentovány od prvních akvarelových skic přes návrhy staveb až po jejich modely. Představeny budou také například projekty Muzea výtvarných umění v Houstonu, Nekropole Ťin-pao-san na Tchaj-wanu, knihovny v Malawi nebo Střediska péče o nemocné s rakovinou v Londýně.

„Architektonické práce Stevena Holla jsou na výstavě rozděleny do tří sekcí Thinking, Building a Reflecting. Thinking zachycuje akvarelové skici, malé pracovní modely a vzorky materiálů, které vedou k definování nápadů a tvoří základ každého Hollova projektu,“ vysvětlil Enrique García, koordinátor výstavy z kanceláře Steven Holl Architects. Sekce Building pak odhaluje proces tvorby prostřednictvím modelů a fotografií, které jsou pořízeny v procesu výstavby. A Reflecting pak představuje myšlenky Stevena Holla prostřednictvím vybraných filmových záznamů, oficiálních vyjádření a publikovaných ohlasů.

Pro tvůrčí práci Stevena Holla jsou charakteristické akvarelové kresby. Náročný koncept propojení výtvarného prvku s matematickým výpočtem dnes využívá již jen málo architektů. Steven Holl kreslí každý den ráno, protože jeho mysl je nejjasnější a nejotevřenější intuitivnímu a vynalézavému myšlení, které je k vytváření architektury potřeba. Je obvyklé, že během jednoho projektu nakreslí až stovky akvarelů. Jak sám uvádí, vzájemná komunikace mozku a ruky zapojuje lidskou představivost bezprostředním, neurologicky propojeným, způsobem, který digitální proces neumí modelovat.

Bezprostřednost dětského kreslení nás vrací k počátku myšlení. Nakreslí-li dítě na papír nějakou značku, výrazně tím zapojuje ruku, oči i mozek, avšak překvapení – například nápaditý výtvor „měsíčního králíka“ – je produktem mysli. Každý z mých architektonických projektů začal jako kresba – obvykle akvarelová v sešitku o rozměrech 13 × 18 cm, kterých mám v archivu přes třicet tisíc. Celý proces je projevem radosti a doufám, že ta se pak přenáší i do staveb k potěšení jejich uživatelů," řekl architekt Steven Holl.

Na stránkách www.koncertnisal.cz, které jsou věnovány připravovanému koncertnímu sálu, se mimo jiné uvádí, že naprojektovaná stavba, která z výšky mnohým připomíná pouzdro houslí, vesmírnou loď či dokonce rejnoka, má potenciál stát se podobně jako Eiffelova věž v Paříži nebo opera v Sydney novým symbolem města Ostravy.

Americký architekt Steven Holl o budově uvažuje jako o „perfektním akustickém nástroji ve svém pouzdře“. Originální návrh z dílny studia Steven Holl Architects z New Yorku a Architecture Acts z Prahy propojí stávající budovu Domu kultury města Ostravy z 60. let minulého století s moderním sálem se špičkovou akustikou. Odhad nákladů na funkční proměnu Domu kultury města Ostravy a výstavbu sálu je 2 miliardy Kč, přičemž se o financování na základě memoranda o spolupráci podělí statutární město Ostrava, Moravskoslezský kraj a Ministerstvo kultury ČR. Slavnostní otevření nového koncertního sálu v Ostravě je plánováno v roce 2025.

Steven Holl je americký architekt, jehož stavby odrážejí fascinaci vědeckými fenomény a hrou se světlem. Steven Holl studoval na University of Washington v Římě a na Architectural Association v Londýně. Už v roce 1976 otevřel vlastní architektonickou kancelář v New Yorku. Vyučoval na University of Washington v Římě, Syracuse University v New Yorku a od roku 1981 působí na Columbia University v New Yorku. Je nositelem řady ocenění. Architektonická kancelář Steven Holl Architects realizovala již 66 projektů po celém světě, z toho 45 projektů ve Spojených státech amerických a 21 staveb v zámoří v 15 zemích a na 4 kontinentech (Amerika, Afrika, Asie, Evropa).

Výstavu doprovodí publikace o tvorbě Stevena Holla, kterou jako první v českém prostředí vydává Galerie výtvarného umění v Ostravě ve spolupráci s Kabinetem architektury. Galerie také nabídne komentované prohlídky a tvůrčí dílny pro školy i veřejnost. Termíny budou zveřejněny na webových stránkách galerie.

(hav, vizualizace chystaného koncertního sálu: koncertnisal.cz, facebook.com/JanackovafilharmonieOstrava, gvuo.cz)

Příbuzné články