Tanec, pohyb či akrobacie na různých místech Ostravy

„MOVE Fest Ostrava vás letos provede Ostravou, jak ji neznáte. Ostravou v pohybu za zvuků violoncella. Ostravou, ve které se i stromy promění v taneční podium. Ostravou, ve které je radost žít.“ To vše slibuje už 8. ročník festivalu, který se zaměřuje na současný tanec, pohyb či nový cirkus. Konat se bude na přelomu září a října 2021, na některá představení je vstupné dobrovolné.

Podobně jaké předchozí ročníky, také letos je přichystán pestrý festivalový program, kterým si zájemci o současné umění mohou zpříjemnit podzimní dny a to, jak uvádí pořadatelé, „výletem do krajiny pohybu, těla a více či méně známých míst Ostravy.“

Z programu, který najdete na www.movefest.cz, zaujme například hned úvodní festivalové představení. Ostravské Studiu G se ve čtvrtek 30. září promění v rozpohybovaný Obývací pokoj Lukáše Karáska. Divadlo masek a nábytku návštěvníkům prozradí, co se děje třeba také u vás doma, když odejdete do práce.

Hned druhý festivalový den, v pátek 1. října, se festival vydá do veřejného prostoru. Slovenské duo Andrej Štepita a Miriam Budzáková na jedno odpoledne ovládnou prostory ostravského Hlavního nádraží se svou site-specific inscenací Passing/Station. Pohybovým uměním a živou hudbou odmění ty, kteří cestují ekologicky. Vstupné je dobrovolné.

Do hudebně-vizuální krajiny se v pátek večer můžete nechat unést také magickými Vránami v jedinečném spojení Holektivu, violoncellistky Terezie Kovalové a tajemného prostoru bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia. Téma koloběhu zrodu, života a zániku je v jejich podání dechberoucí záležitostí.

Sobotní odpoledne 2. října doporučují pořadatelé strávit na čerstvém vzduchu v Komenského sadech se skupinou studentů nonverbálního a fyzického divadla HAMU a JAMU. Od loňského podzimu intenzivně zkoumali tzv. vertikální tanec a jeho možné spojení s přírodou, která nás obklopuje. Výsledkem jsou stroMY. Vstupné je dobrovolné.

A v sobotu večer provede soubor Company PocketArt návštěvníky v industriálním prostoru ostravského Trojhalí terapií nazvanou Treatment of Remembering. Bude jednat o terapii rozpomínání se na přírodu, kterou už možná nahradily umělé výdobytky lidské společnosti.

Nedělní odpoledne 3. října bude patřit nejmladším divákům. Představení Johnny & Jenny je vhodné pro děti od 5 let. Těšit se mohou na vystoupení Jonatána Vnoučka a Michaely Staré plné grotesky, kouzel i prvků komiksu. A to vše s netradičními kulisami veřejných záchodků. Hraje se u Domu kultury města Ostravy, vstupné je opět dobrovolné.

Závěr MOVE Festu bude patřit Elišce Brtnické a její site-specific performanci nazvané Hang-Out. Pořadatelé k představení uvádí: „Audio walk performance Elišky Brtnické vás zavede na zakázaná místa ve veřejném prostoru, kam jste možná jako malí vždycky toužili vyšplhat.“ Sraz je na zastávce Nová ocelárna.

Další informace, například o doprovodném programu, najdete na internetových stránkách www.movefest.cz či Facebooku. (hav, foto: eliskabrtnicka.com)

Příbuzné články