Co ukrývají ostravské knihovny?

Festival ostravských knihoven se chystá na úterý 5. října 2021. Pátý ročník oblíbené akce slibuje zajímavý program v desíti ostravských knihovnách a také soutěž o ceny. Dobrá zpráva je, že se bude moci soutěžit i online. Čestným hostem festivalu bude zpěvák Martin Chodúr.

Pořadatelé slibují, že se letošní ročník bude odehrávat v trošku jiné podobě než v předchozích letech. Základem programu se letos stal knihovní questing nebo-li hledačka nazvaná Co ukrývají ostravské knihovny. „Každá ze zapojených knihoven si připravila jednu otázku, v níž odtajňuje něco ze svých prostor či služeb. Odpověď je možno vyhledat buď přímo v dané knihovně, nebo na jejích webových stránkách. Hru si tedy mohou zahrát ti, kteří knihovny rádi navštíví osobně, i ti, kteří raději nacházejí informace online,“ uvedla Libuše Foberová, ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě, která je hlavním organizátorem festivalu.

Zadání questingu bude zveřejněno v pondělí 4. října na stránkách festivalu. Pátrat po odpovědích bude možno až do 10. října. Úspěšní luštitelé budou zařazeni do slosování a mohou vyhrát některou ze zajímavých cen.

Kromě uvedené soutěže chystají knihovny zajímavý doprovodný program. Hlavním festivalovým dnem je úterý 5. října. Čtenáři se mohou těšit na přednášky, komentované vycházky, ukázkovou lekci trénování paměti nebo výstavky.

Ambasadorem letošního ročníku festivalu se stal zpěvák a milovník knih a knihoven Martin Chodúr, který o svém vztahu k literatuře povypráví v Moravskoslezské vědecké knihovně v Ostravě v úterý od 17 hodin. „Jsem opravdu vášnivým čtenářem. Kamkoliv přijedu, moje kroky směřují do knihkupectví a antikvariátů, a samozřejmě miluju knihovny, které vám dávají možnost přečíst spousty knih,“ zve Martin Chodúr.

Kromě vědecké knihovny se do akce letos zapojily Knihovna města Ostravy, Univerzitní knihovna Ostravské univerzity, knihovna Galerie výtvarného umění v Ostravě, knihovna a studovna Ekonomické fakulty VŠB-TUO, knihovna Ostravského muzea, knihovna Národního památkového ústavu, ÚOP v Ostravě, knihovna Archivu města Ostravy, knihovna Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a knihovna Plato Ostrava.

Všechny potřebné informace i podrobný rozpis doprovodného programu jsou k dispozici na adrese www.festivalostravskychknihoven.cz. (hav)

Příbuzné články