Festival Hradecký slunovrat se stěhuje do Opavy

Festival Hradecký slunovrat se stěhuje. Už jeho zimní část naplánovaná na 5. a 6. listopadu letošního roku se neuskuteční v areálu zámku v Hradci nad Moravicí, ale na několika místech Opavy. Důvodem přesunu je rekonstrukce zámku. ČTK to dnes řekl organizátor multižánrové přehlídky Václav Müller.

"Zámek prochází rekonstrukcí a festival by zde neměl potřebný prostor. Chceme ale z nevýhody udělat výhodu. V Opavě jsme našli nádherné historické prostory, navíc takové, do nichž se běžně lidé nedostanou," řekl. Hradecký slunovrat se tak bude konat v zahradě minoritského kláštera, v jeho obvykle nepřístupných gotických sálech, na historickém nádvoří sousední Slezské univerzity i v její zahradě. Pro návštěvníky se otevře také nádvoří Církevní konzervatoře Německého řádu i nádvoří Mendelova gymnázia.

Festival letos nabídne koncert hvězdy africké hudby Habiba Koité s kapelou Bamada, vystoupí také bratislavský Preßburger Klezmer Band.

"Do programu jsme zařadili i premiéru divadelní hry Chápeš to? v hlavní roli s Klárou Trojanovou, setkání s Tomášem Etzlerem či Martinem Mejstříkem," vyjmenoval Müller. Dodal, že v Opavě se uskuteční i příští ročník naplánovaný na 23. až 25. června 2022.

Festival se tradičně koná v červnu. Letos pořadatelé v souvislosti s epidemií koronaviru a vládními restrikcemi program rozdělili na dvě části. První se konala v červnu a vystoupila na něm například kapela Mňága a Žďorp.

(sd, Zdroj: ČTK)

Příbuzné články