Francouzské laskominy kulturní i gurmánské v Ostravě

Kulturní festival nazvaný Francouzský podzim v Ostravě se blíží. Také letos pořadatelé z Alliance Française připravili bohatý program s cílem vzdát hold francouzské kultuře. Návštěvníci jednotlivých akcí se mohou v těšit v období od 14. října do 16. listopadu 2021 na hudbu, film, výtvarné umění či francouzskou kuchyni.

Slavnostní zahájení festivalu se chystá na čtvrtek 14. října v klubu Parník. Na programu je vystoupení jazzové dua říkajícího si Schwab Soro. Sympatická dvojice francouzských hudebníků představí písně klasiků francouzského šansonu i vlastními skladby. Ta samá dvojice, tedy kontrabasista a zároveň autor mnoha jazzových skladeb Raphaël Schwab a saxofonista Julien Soro, pak ještě zahrají ve čtvrtek 21. října v ostravském klubu Dock .

Den před tím, tedy ve středu 20. října, se bude konat přímo v prostorách Alliance Française Ostrava vernisáž výstavy nazvané Moc bajek. Prezentovány budou výtvarné práce studentů oboru kresba, malba, olejomalba na Lidové konzervatoři v Ostravě, vše inspirováno osobností a bajkami Jeana de La Fontaina.

Francie je ve světě známá také pro svou kuchyni a ta také proto nesmí chybět na programu festivalu. Připravují se hned tři večery. Dvakrát (23.10. a 5.11.) se bude konat v Babylon Café ateliér vaření s názvem Kouzlo francouzské kuchyně. Pořadatelé akci popisují: „Máte rádi francouzskou gastronomii? Využijte příležitosti, kterou nabízí Nadia Senhadji. Naučí vás uvařit typická francouzská jídla v atmosféře dobré nálady se skleničkou francouzského vína v ruce. Konzumace skvělého menu bude zaslouženou odměnou!“ Vařit se bude například quiche lorraine - francouzský slaný koláč, svíčková na omáčce z francouzské hořčice a jako příloha bramborové pyré a sladké batáty či hachis parmentier - tradiční francouzské jídlo, jehož hlavními ingrediencemi jsou bramborové pyré a hovězí sekaná.

A francouzské speciality se budou servírovat 4. a 5. listopadu také v Restauraci 49. Milovníci francouzské gastronomie se mohou těšit na pět chodů, které zahrnují mátovou okurku, pórkovo-bramborovou polévku, hovězí bourguignon, výběr francouzských sýrů a dezert. A chybět nebude ani tradiční bretaňský večer (3.11.) s galettes a crêpes v režii šarmantního Yves Le Guévellou.

Během festivalu se budou promítat také francouzské filmy. V úterý 26. října to budou v Minikině komediální Přípitek nebo muzikál Annette. O den později se pak na tom samém místě uskuteční Francouzská filmová noc. Na programu budou 3 filmy: černá komedie Jelenice, filmové drama Vzpomínky či surrealistická road-movie Moucha v kufru. Filmový večer pak bude ještě v Alliance Française 10. listopadu, kdy odborník na evropskou kinematografii Martin Jiroušek nabídne tradiční setkání cinefilů a frankofilů, tentokrát u příležitosti dvoustého výročí narození teoretika, kritika a básníka Charlese Baudelaira.

Závěrečný večer festivalu Francouzský podzim v Ostravě se uskuteční 12. listopadu v Divadelní klub Divadla Jiřího Myrona. Na programu bude mimo jiné vyhlášení výsledků výtvarné a literární soutěže u příležitosti čtyřstého výročí narození Jeana de La Fontaina. Následovat bude koncert Kristíny Štelbaské, čerstvé absolventky romanistiky Karlovy univerzity, kterou si mnozí pamatují jako několikanásobnou vítězku Concours de la chanson francophone.

Podrobnější informace o festivalu najdete na stránkách pořadatele.

(hav)

Příbuzné články