Divadelní obraz světa jako hospody určené k demolici

Premiéra autorské komorní divadelní komedie o tom, jak se štamgasti snaží zachránit svou oblíbenou hospodu před zbouráním, a nakonec jsou izolováni a přímo ohroženi na životě oni sami, se chystá v ostravském Národním divadle moravskoslezském. Hrát se bude v netradičních prostorách Divadelního klubu Divadla Jiřího Myrona. Světová premiéra se odehraje v pátek 15. října 2021 od 19 hodin.

Novinka nese název Něco pro sebe a pro divadelní soubor ji napsal šéf činohry Vojtěch Štěpánek, režie se ujal Tomáš Jirman, který pro netypický prostor Divadelního klubu připravil před časem i dramatizaci knihy Venědikta Vasiljeviče Jerofejeva Moskva → Petušky. Aktuální komedie na ni svým způsobem dramaturgicky navazuje.

Vojtěch Štěpánek měl od počátku jasnou představu o představitelích jednotlivých rolí a psal jim je na tělo. „Vytvořili jsme nakonec společně absurdní příběh o tom, jak se centrem dění stane česká hospoda, jejíž štamgasti nedopatřením zahýbou světovým děním. Text vznikal v době pandemie: Rozepsal jsem jej v první vlně, na ústupu té třetí jsme jej nastudovali a výsledkem je divadelní obraz světa jako hospody určené k demolici, protože tam chce konečně někdo vlivný vytvořit něco pro lidi,“ řekl Vojtěch Štěpánek s tím, že od počátku vsadil právě hlavně na tvůrčí přístup hereckých členů souboru i režiséra, který je také hercem činoherního souboru.

„Hrstka štamgastů se zabarikáduje v hospodě, která má být zbourána a nahrazena ‚něčím pro lidi‘, jenže se tak ocitnou nedobrovolně ve vězení, protože je hospoda spolu s nimi označena za ohnisko čtrnácté vlny blíže nespecifikované nákazy. Vypadá to tedy, že skutečně položí životy za svou oblíbenou nálevnu. A k tomu všemu dojde pivo… Celý svět se přitom uzdravuje a poslední bacil se vytrvale drží téhle hospody. Svět se mobilizuje, aby štamgasty na jedné straně zlikvidoval (Západ), na straně druhé jim pomohl (ruský a čínský Východ). Divák se ovšem dozví i spoustu pikantností ze života štamgastů i nájemců hospody,“ rozvíjí příběh Vojtěch Štěpánek.

Diváci se v klubu „blízce potkají“ s Marií Logojdovou, Františkem Večeřou, Vladimírem Čapkou, Janem Fišarem, Petrem Panzenbergerem, Robertem Fintou, Davidem Viktorou, Miroslavem Ratajem a Vítem Rolečkem.

Další informace najdete na stránkách divadla. (hav, tisková zpráva, foto Radovana Šťastného: ndm.cz)

Příbuzné články