Japonsko na mnoho způsobů v Ostravě

Zájemci o tradiční japonskou kulturu i současnou popkulturu se již chystají do Ostravy. Už 5. ročník festivalu Japonské dny v Ostravě se bude konat od pátku 15. až do neděle 17. října v Domě kultury města Ostravy a v Ostravském muzeu. Pořadatelé připravili pestrý program zahrnující hudbu, film, tradiční sport, gastronomii nebo třeba tanec či divadlo. Těšit se můžete také na přednášky a workshopy.

Z výše uvedeného je patrné, že si vybere každý, koho aspoň trochu Japonsko zajímá, a to dokonce i ten, koho tradiční kultura nezajímá, jelikož k vidění budou před ostravským domem kultury auta japonských značek Lexus, Toyota, Suzuki a Nissan.

Z pátečního programu může zaujmout například vystoupení skupiny Gorin, která představí samurajskou show, která slibuje souboje v plné samurajské zbroji, ukázky Kyujutsu (bojové lukostřelby) a Tamešigiri (sekacích testů). Inspirativní může být také třeba dílna kaligrafie. Japonští kaligrafové Yoshimi Wako a Yuiji Yamakawa provedou návštěvníky základy japonské kaligrafie.

Jedním z vrcholů pátečního dne pro někoho možná bude koncert pianisty Julia Okaji a zpěvačky Bronislavy Smržové Tomanové. Zazní slavné japonské skladby a skladby českých autorů, kteří jsou pro Japonce významní.

Také v sobotu bude fungovat gastrozóna s japonskými specialitami. A návštěvníci zde například budou moci vidět ukázku profesionálního filetování lososa pro přípravu tradičního japonského jídla. Během dne bude během festivali k dispozici origami dílny pro celou rodinu, kdy si zájemci budou moci vyzkoušet tradiční skládání z papíru. A chybět ani nebude divadlo kjógen - tradiční japonské frašky v české změní.

V neděli se pak program přesune do Ostravského muzea. Zde bude také připraveno množství přednášek či workshopů. Návštěvníci se dozví například něco o nízkorozpočtové japonské kinematografii, o půjčování rodin a příbuzných, fenoménu hikikomori (tedy o jedincích, kteří se z různých důvodů vyhýbají lidské společnosti) či bonsajích. Z dílniček můžeme jmenovat například workshop vázání japonských okrasných uzlíků, vázání šátků, ukázky střihu bonsají, workshop malby Sumi-e či workshop výroby japonských panenek Anesama ningyo.

Součástí festivalu bude i nedělní koncert Johna Kaizana Neptune v Janáčkově konzervatoři v Ostravě během něhož představí flétnu shakuhachi. Pořadatelé ke koncertu uvádí: „John Kaizan Neptune je ikonickou postavou současné světové shakuhachi. Jeho energie, vědecký přístup k inovaci konstrukce fléten a všeobecné nadšení pro flétnu shakuhachi, ale také jazz a moderní hudbu, dokázali rozpohybovat strnulý svět japonské hudby.“

Všechny informace o festivalu i podrobný program, který je daleko bohatší, než bylo uvedeno v naší pozvánce, najdete na stránkách japonskedny.cz. Novinky pak hledejte na Facebooku. (hav, foto: japonskedny.cz)

Příbuzné články