Mystika se potká díky literatuře také třeba s tabuizovanými tématy

Tři dny s literaturou nabídne už 15. ročník ostravského ProtimluvFestu. Pořadatelé mezinárodní akce zvou na setkání s literáty ze sedmi států, která budou přichystána od středy 20. do pátku 22. října 2021 v Domě umění v Ostravě či Divadle „12“. Vstup na všechny akce je zdarma.

Tématem letošního ročníku bude již tradičně současná maďarská, slovenská, česká i polská poezie a próza. Pořadatelé na svých stránkách také uvádí: „Dále bude představena mladá moravskoslezská literární scéna, podnikneme výlet na jih Evropy, a to do Slovinska a Španělska, zavítáme taky do magického kraje Jeseníků a expres z Vídně přiveze dva rakouské autory. V neposlední řadě se uskuteční také konfrontace slova s netradičním výrazovým tancem.“

Z bohatého programu, který bude také částečně přenášený online, můžeme upozornit například na Protimluvnou trachtu. Ta se uskuteční ve středu v Domě umění od 17 hodin a zúčastní se jí regionální literáti Jan Nemček, Roman Polách, Monika Kubicová a Jan Delong. Následovat bude setkání se slovenským prozaikem Ballou. Večer pak ukončí Kniha dopisů Bruna Schulze. Organizátoři píší: „Jeden z veleknězů polského modernismu, kterého obdivoval i spisovatel Bohumil Hrabal, v dopisech svých, ale i v dopisech přátel, jimiž třeba byli světově proslulí autoři Gombrowicz či Witkacy. Pořadem věnovaným novince nakladatelství Protimluv provází překladatelka Hanele Palková a redaktor Jan Jeništa. Zahraje klezmerová kapela Mamalör. Úryvky dopisů čte herec Vladimír Polák.“

Čtvrteční a páteční program se přesune do Divadla „12“. Těšit se můžete například na mystický polský venkov i život uprchlíků v Evropě s polskými básnířkami Małgorzatou Lebdou a Zofií Bałdygou či setkání s mezinárodně uznávanou slovinskou básnířkou Majou Vidmar s anotací „Nenaplněná, mnohdy tabuizovaná ženská touha a slast, a přitom nejhlubší a nejsilnější pramen bytí.“

Atraktivní bude jistě i setkání s českou spisovatelkou Markétou Pilátovou s podtitulem Víra, rituál a magie. O jejím novém románu Senzibil, který se odehrává na Jesenicku, s autorkou bude diskutovat Jan Malura z Ostravské univerzity. Ve čtvrtek se poté představí ještě španělský básník Alberto Manzano.

Poslední festivalový den do Ostravy „přijede“ vídeňský expresní vlak poezie s Ondřejem Cikánem a Anatolem Vitouchem. Těšit se můžete na setkání s členy literární skupiny „Die Gruppe“, ale i autory Manifestu Múzismu, kteří založili v roce 2018 nakladatelství Kétos, zaměřené na poetické překlady z češtiny do němčiny.

Dalšími programovými body pak budou představení prózy Nivelační bod od autora, jež se skrývá pod přezdívkou Ivan40, nebo vystoupení básníků ze severu a západu Čech - Radka Fridricha a Jana Sojky.

Závěr festivalu pak bude patřit besedě, čtení a společné performanci maďarského básníka a perkusisty Mátyáse Sirokaie, českého básníka Jaromíra Typlta známého svými zvukovými experimenty s hláskami i slabikami slov a představitele netradičního tance Lukáše Karáska, spolupracovníka proslulých souborů jako Teatr Novogo Fronta či Dam de Pic.

Všechny podrobnosti najdete na stránkách pořádajícího ostravského nakladatelství Protimluv. (hav)

Příbuzné články