Světoznámá britská kapela zahraje také v Ostravě

Legendární britská rocková kapela Jethro Tull se během svého středoevropského turné nazvaného The Prog Years zastaví i v Ostravě. Koncert se uskuteční v ostravském Gongu už v úterý 26. října 2021 od 20 hodin. Kapela poté bude pokračovat do Brna a Prahy a po krátké odmlce také ještě do Budapešti a Bratislavy.

Jethro Tull se zformovali už v roce 1967 v anglickém Blackpoolu. Její vůdčí osobností je skotský hudebník - zpěvák, flétnista, kytarista, hráč na mandolínu) - Ian Anderson. Známý je také fakt, že skupina nese jméno anglického agronoma žijícího na přelomu 17. a 18. století, vynálezce secího stroje. Podle Wikipedie představuje kapela Jethro Tull patrně světově nejproslulejší hard-folk-rockový soubor, jehož vrcholným obdobím tvorby byl přelom 60. a 70. let 20. století.

„Hudba Jethro Tull byla od počátku inspirována starou britskou a keltskou lidovou hudbou, blues, rockem i prvky evropské klasické hudby. Progresivní přístup, originální zvuk a melodicko-harmonické principy, kombinující hard-rock s charakteristickými postupy různých forem lidové hudby včetně středověké či renesanční hudby a patrná návaznost na tradici pěvců a hudebníků té doby činí hudební výraz kapely nezaměnitelným. Je charakteristická zvláštním mužným zpěváckým projevem, výraznou rolí flétny i neobvyklou a často komplikovanou kompozicí písní.“

Jak již bylo uvedeno výše vůdčí osobností, která určovala podobu kapely, zůstává celou dobu existence extravagantní flétnista Ian Anderson, který ovládal několik nástrojů v čele s příčnou flétnou, ale i dudy, mandolínu a kytaru. Ian si v minulosti oblékal šaškovské barevné kostýmy, stylizoval se do role starce, křepčil na pódiu na jedné noze a svou originální inspirací středověkým folklórem získával respekt odborníků.

Jethro Tull v současné době tvoří kromě Iana Andersona, také kytarista Joe Parrish, baskytarista David Goodier, pianista John O'Hara a bubeník Scott Hammond.

Vstupenky jsou ještě k dostání zde. (hav, foto: jethrotull.com/)

Příbuzné články