Ostravská část festivalu Jeden svět nabídne projekci 14 dokumentárních filmů

Ostravská část filmového festivalu dokumentárních filmů Jeden svět by měla v listopadu nabídnout projekci čtrnácti filmů. K vidění budou na několika místech Ostravy od 5. do 7. listopadu, mezi nimi budou například snímky z Indie či Chile. ČTK to dnes řekla hlavní koordinátorka festivalu Kristýna Konczyna.

"Filmy budeme promítat na obvyklých festivalových místech, jako je Minikino kavárna, Atlantik, Centrum Pant nebo Kino Etáž. Organizátoři vybrali filmy tvůrců z celého světa - od Chile po Švédsko, nezapomínají však ani na domácí scénu," řekla koordinátorka. Uvedla, že kromě problémů, jako jsou globální oteplování, diktatury a celospolečenská nespokojenost, se letošní festival zaměří na další témata. "Je to sexualita, potraty, netradiční rodinná uspořádání nebo mezirasové vztahy," uvedla.

K vidění bude například film Naše svoboda.

Švédsko-salvadorský snímek mapuje příběh ženy, která byla v Salvadoru obviněna z toho, že záměrně porodila mrtvé dítě. Za to šla do vězení. "Teodoru Vásquezovou ale roky za mřížemi nezlomily. Naopak. Film ukazuje její přerod v aktivistku, která bojuje za práva žen v zemi, kde je potratový zákon jeden z nejpřísnějších na celém světě," řekla Konczyna

Dodala, že v programu se objeví i snímek Muž, který hledal svého syna.

"Čínský manželský pár prožívá noční můru všech rodičů. Jejich syn se jako roční batole stal obětí únosu. Od nešťastné události uběhlo deset let, ale otec věří, že jeho syn stále žije. Jezdí bez ustání na speciálně upraveném kole po širokém okolí a snaží se své dítě nalézt. Čím víc se však prohlubuje jeho naděje v nalezení syna, tím víc se vzdaluje od svého okolí, které ho v těchto těžkých chvílích potřebuje víc než jindy," řekla.

Festival zakončí film Krtek svérázného dánského režiséra Madse Brüggera.

Příběh začíná v momentě, kdy se bývalý kuchař na podpoře Ulrich Larsen rozhodne vstoupit do mezinárodního svazu přátel KLDR. "Jakmile si získal přízeň mocného šéfa, který má styky s vysokými představiteli Pchjongjangu, oslovil Ulrich režiséra Brüggera, jestli by nechtěl slibně se rozvíjející situaci zdokumentovat," řekla. Utajené natáčení zabralo deset let.

(sd, Zdroj: ČTK)

Příbuzné články